Αν.Κ.Ε: Η Κυβέρνηση δεν έχει καμία διάθεση αντιπαράθεσης με τις πολιτικές δυνάμεις

Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Βίκτωρας Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, απάντησε σε επικρίσεις της αντιπολίτευσης κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας για το Κυπριακό και τον αναπτυξιακό προϋπολογισμό του κράτους.

Συγκεκριμένα, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «η Κυβέρνηση δεν έχει καμία διάθεση αντιπαράθεσης με τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Είναι, όμως, υποχρεωμένη να απαντά όταν οι δηλώσεις από τις πολιτικές δυνάμεις είναι τέτοιες που δεν παρουσιάζουν τα γεγονότα ορθά.

Και αναφέρομαι στη σημερινή δήλωση του ΑΚΕΛ για το Κυπριακό.

Συμφωνούμε απολύτως με το ΑΚΕΛ ότι η Τουρκία, τα τελευταία χρόνια, διεκδικεί ρόλο χωροφύλακα στην περιοχή, γι’ αυτό συμπεριφέρεται επιθετικά, καταπατώντας κάθε έννοια του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τούτου λεχθέντος, θέλουμε να αναφέρουμε τα εξής:

Με βάση τις διαπιστώσεις του ΑΚΕΛ τί ανέμεναν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να πράξει στο Κραν Μοντανά;

Να αποδεχθεί άνευ όρων τις όποιες αξιώσεις για τον ρόλο χωροφύλακα που επιδιώκει η Τουρκία στην περιοχή, αποδεχόμενος παραμονή εγγυητικών και επεμβατικών δικαιωμάτων;

[Ή], δεύτερον, θα έπρεπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να αποδεχθεί τουρκική βάση ως ήταν η αξίωση της Τουρκίας, με μόνιμη παρουσία Τούρκων στρατιωτών 1800 – 2000 στον αριθμό;

Αυτή ήταν η ευελιξία που κατά το ΑΚΕΛ θα έπρεπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να επιδείξει, για να είναι συνεπής στο ραντεβού με την Ιστορία;

Γιατί το ΑΚΕΛ, με τις γνωστές του θέσεις – αν δεν ήταν δεδομένη η τουρκική αδιαλλαξία – κατά την περίοδο 2003–2013, όταν είτε συγκυβέρνηση είτε κυβέρνηση ήταν αυτόνομα, δεν πέτυχε τα όσα αξιεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σήμερα;

Κατά τη διάρκεια της εν λόγω δεκαετίας, πόσο συνεπές ήταν το ΑΚΕΛ στο ραντεβού με την Ιστορία;

Δεν είναι επιθυμία μας να εμπλεκόμαστε σε πολιτικές αντιπαραθέσεις για το Κυπριακό. Θα πρέπει όμως να κατανοήσουν όλοι ότι υπάρχουν όρια μέσα στα οποία θα πρέπει τα κόμματα να διεξάγουν τον προεκλογικό τους αγώνα», υπέδειξε ο κ. Παπαδόπουλος.

Σε σχέση με τις επικρίσεις για τον αναπτυξιακό προϋπολογισμό του κράτους κατά το 2017, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε πως η δαπάνη για πολλά έργα που έγιναν αποτέλεσε χορηγία από πλευράς Κυβέρνησης και προς τούτο, έφερε ως παράδειγμα το Πανεπιστήμιο Κύπρου και την Αρχή Λιμένων.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε:

«Σε σχέση με επικρίσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης αναφορικά με το ύψος εκταμίευσης του αναπτυξιακού προϋπολογισμού τους πρώτους επτά μήνες του 2017, θέλω να τονίσω τα εξής:

Υπάρχουν πάρα πολύ μεγάλες αναπτυξιακές δαπάνες εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, που δεν φαίνονται σε αυτόν τον αναπτυξιακό προϋπολογισμό, όπως: τις δαπάνες – χορηγία της Κυβέρνησης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και τις επενδύσεις που έχουν γίνει εκεί, στην Αρχή Λιμένων η αίθουσα επιβατών στο λιμάνι Λεμεσού, αλλά και άλλες, πολλές μεγάλες αναπτυξιακές δαπάνες που έγιναν , και δεν περικλείονται σε αυτόν τον αναπτυξιακό προϋπολογισμό.

Επειδή ακριβώς η Κυβέρνηση θέλει να ενισχύσει τις δημόσιες δαπάνες, έχει θέσει μπροστά και νέα έργα και προγραμματίζει νέα έργα. Είναι αυτά τα έργα που οι της αντιπολίτευσης όταν ανακοινώνονται, κατηγορούν την Κυβέρνηση ότι το κάνει για προεκλογικούς λόγους και ζητούν τα ρέστα από βρέθηκαν τα λεφτά.

Κι αν οι δημόσιες αυτές δαπάνες είναι τόσο χαμηλές για κάποιους – που δεν είναι, γιατί τα αναπτυξιακά έργα είναι πάρα πολλά που δεν φαίνονται σε αυτόν τον προϋπολογισμό – γιατί έχουμε ανάπτυξη 3,5%;

Κι αν έχουμε τέτοια ανάπτυξη χωρίς τις αναπτυξιακές δαπάνες του κράτους όπως ισχυρίζονται και δεν είναι αλήθεια, τότε τα κίνητρα της Κυβέρνησης, οι φοροαπαλλαγές και όλη η πολιτική της Κυβέρνησης, έχει επιτύχει. Άρα, όλοι αυτοί και κυρίως εκείνοι που οδήγησαν την οικονομία σε αυτήν την κατάσταση, που δεν μπορούσαν να πληρώσουν μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων για πέραν από ένα μήνα, νομίζω πως είναι και άδικο και προκλητικό προς την κοινή γνώμη, όταν επικρίνουν την κυβέρνηση για την αναπτυξιακή της πολιτική.»