Αν η Κύπρος ενεργήσει σωστά θα βγει από το μνημόνιο τέλος του 2015

Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, σε δηλώσεις του, μετά από την ολοκλήρωση της επίσκεψης του στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, όπου μίλησε στους μαθητές, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Θεσμού “Back to School”, εξέφρασε την  εκτίμηση ότι η Κύπρος μπορεί να βγει από το μνημόνιο μέχρι του τέλος του 2015 αν ενεργήσει σωστά.

“Αν ενεργήσουμε σωστά”, είπε ο κ. Κασουλίδης, “μπορούμε να βγούμε στις αγορές πολύ σύντομα και επομένως η υπόθεση του δικού μας μνημονίου να τελειώσει μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου”.

Ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε την άποψη ότι η Κύπρος θα πρέπει να κάνει υπομονή και ότι δεν ήρθε η ώρα να ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου.

Κληθείς να σχολιάσει μια ενδεχόμενη συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup της Δευτέρας, που να οδηγεί στην επίλυση της κρίσης, ο Υπουργός Εξωτερικών ευχήθηκε αυτή η συμφωνία να ανοίγει δρόμο, για να μπορέσει να υπάρξει συνεννόηση.

“Δεν σημαίνει”, είπε, “ότι λύθηκαν τα προβλήματα, αλλά χωρίς να υπάρξει ο τρόπος που μπορείς να διαπραγματευτείς και να συνεννοηθείς δεν μπορούν να λυθούν”.

Πρόσθεσε ακόμα ότι η κριτική δεν μπορεί να στρέφεται μόνο εναντίον της Ελλάδας, αλλά όπως ανέφερε “η κριτική πρέπει να δημιουργήσει και αυτοκριτική για την οικονομική κατάσταση την οποία ευρίσκεται σήμερα η ευρωζώνη”.

“Πρέπει να αντιληφθούμε ότι σε αυτή την κατάσταση που βρεθήκαμε κάποιοι Μεσογειακοί και αν δεν ληφθούν έγκαιρα μέτρα μπορεί να βρεθούν και οι εύρωστες οικονομίες άλλων χωρών κρατών μελών της Ευρώπης”, σημείωσε.

Για την επίλυση του προβλήματος στην Ουκρανία, ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε τα συγχαρητήρια του στις κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας, οι οποίες επενέβησαν έγκαιρα και σημαντικά, ενώ συγχαρητήρια εξέφρασε, επίσης, στους Προέδρους Ρωσίας και Ουκρανίας αντίστοιχα.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτά που συμφωνήθηκαν και τα οποία τα μέρη της συμφωνίας έχουν αποδεχτεί να εφαρμοστούν επί του εδάφους, ώστε να τελειώνει αυτή η ιστορία, η οποία έβαζε την Κύπρο σε διλήμματα μεταξύ της αλληλεγγύης προς τους εταίρους της, προς τη φιλία της έναντι της Ρωσίας αλλά και για τις οικονομικές συνέπειες που είχαν οι διάφορες κυρώσεις.