Αντ. Σαμαράς: Προσβλέπουμε στη συνεργασία Κίνας – Ελλάδας

Την πίστη του ότι το κοινό ταξίδι Ελλάδας και Κίνας αξίζει να πάει μακριά προς όφελος των δυο λαών εξέφρασε ο Αντώνης Σαμαράς απευθυνόμενος στον Κινέζο πρωθυπουργός στην εκδήλωση εγκαινίων του ανακαινισμένου Αρχαιολογικού Μουσείου του Ηρακλείου. Παράλληλα ανέφερε ότι η χώρα προσβλέπει στη συνεργασία με την Κίνα, ενώ επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον Κινέζων επιχειρηματιών για το αεροδρόμιο στο Καστέλι.

Μετά από εκτενή αναφορά στο μεγάλο μινωικό πολιτισμό και τη στρατηγική σημασία της Κρήτης, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο σήμερα του νησιού τονίζοντας ότι «στο νησί εκτελούνται 61 μεγάλα πολιτιστικά έργα. Ως το τέλος του 2015 θα έχουν αλλάξει τον πολιτιστικό χάρτη της πανέμορφης Κρήτης. Δαπανώνται περισσότερα από εκατό εκατομμύρια ευρώ, από κρατικούς και Ευρωπαϊκούς πόρους, που δίνουν θέσεις εργασίας και αποτελούν πεδίο τεχνογνωσίας για το ανθρώπινο δυναμικό του νησιού μας».

Από αυτήν την επένδυση, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και σε συνδυασμό με την «εξαιρετική ξενοδοχειακή υποδομή της Κρήτης, προσδοκούμε πολλαπλά οφέλη. Γιατί πιστεύουμε ότι ο πολιτισμός, το φυσικό περιβάλλον και η προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών στον επισκέπτη, είναι οι προϋποθέσεις για να γίνει στην Ελλάδα το οικονομικό θαύμα που όλοι οι Έλληνες θέλουμε».

Ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για την αμοιβαία εμπιστοσύνη που έχτισαν οι δύο πλευρές και η οποία θεμελιώνει «την αποδοτική οικονομική συνεργασία».

«Πιστεύω ότι το κοινό μας ταξίδι που ήδη έχει αρχίσει, αξίζει να κρατήσει πολύ και πάει μακριά, προς όφελος των λαών μας. Προσβλέπουμε σε αυτή τη συνεργασία, που θα συμβάλει στην Ανάπτυξη της Ελλάδας, αλλά και που θα θυμίζει στην Κίνα, ότι η μακρινή σας Ελλάδα είναι μια χώρα φίλη, με επιρροή και ακτινοβολία σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός παρέδωσε το πρώτο εισιτήριο του μουσείου στον Κινέζο πρωθυπουργό.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον των Κινέζων για το αεροδρόμιο Καστελίου, μετά την κοινή επίσκεψη με τον Κινέζο πρωθυπουργό, στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, δηλώνοντας στους δημοσιογράφους πως το ενδιαφέρον για το νέο αεροδρόμιο Καστελίου είναι τεράστιο και πως ενδιαφέρονται γι αυτό μεγάλες εταιρείες από την Κίνα.

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι σηματοδοτεί η επίσκεψη του κ. Κετσιάνγκ στην Κρήτη, ο κ. Σαμαράς σημείωσε: «θα το δούμε το επόμενο διάστημα. θα το διαπιστώσουμε, όταν θα δούμε χιλιάδες τουρίστες να επισκέπτονται το νησί. Τα οφέλη για την Κρήτη θα είναι πολύ μεγάλα και θα τα δείτε στο άμεσο μέλλον».