Αντόνιο Κόστα: Πλήρη αλληλεγγύη τους σε Ελλάδα και Κύπρο…

Την αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο εξέφρασε ο πορτογάλος πρωθυπουργός κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Λισαβόνα ερωτηθείς σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την ατζέντα της πορτογαλικής προεδρίας της ΕΕ για τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Αλληλεγγύη και εξομάλυνση
«Η πορτογαλία και η ΕΕ έχουν εκφράσει την πλήρη αλληλεγγύη τους σε Ελλάδα και Κύπρο» τόνισε ο Αντόνιο Κόστα λέγοντας παράλληλα ότι είναι «απαίτηση να υπάρχει σεβασμός στην εδαφική ακεραιότητα των δύο χωρών. Όταν αμφισβητείται η κυριαρχία των δύο χωρών αμφισβητείται η κυριαρχία της Ευρώπης».

Σε ότι αφορά την ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου για την Τουρκία ο κ. Κόστα τόνισε ότι είχε επαφές με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, όπως και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε επαφές με τον Ταγίπ Ερντογάν. Σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε:

«Θέλουμε και επιθυμούμε πέρα από τον πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου να γίνει εφικτό να βρούμε με την Τουρκία ένα επίπεδο παραγωγικών σχέσεων.

»Θα προσπαθήσουμε να υπάρξει μια εξομάλυνση των σχέσεων (σ.σ. ελληνοτουρκικών σχέσεων) όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, όχι με τις προτάσεις που εγκρίθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο αλλά να έχουμε μια νέα ατζέντα και μια νέα σχέση χωρίς να ξεχνούμε τα δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου».

Εξαιρετικές οι διμερείς σχέσεις
Ο πορτογάλος πρωθυπουργός χαρακτήρισε εξαιρετικές τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα και στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της μετανάστευσης, τόσο σε ότι αφορά τις μετεγκαταστάσεις προσφύγων από την Ελλάδα στην Πορτογαλία όσο και τη διάσωση 7.000 ανθρώπων στο Αιγαίο από την μονάδα της πορτογαλικής ακτοφυλακής που επιχειρεί στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής δύναμης.

Ο κ. Κόστα έκανε λόγο για «συλλογική προσπάθεια γιατί αυτοί οι άνθρωποι (σ.σ. πρόσφυγες) θέλουν να έρθουν στην Ευρώπη. Είναι υποχρέωση να δείξουμε αλληλεγγύη».

Μάλιστα ο πορτογάλος πρωθυπουργός σε ότι αφορά το σύμφωνο για τη Μετανάστευση μίλησε για ένα από τα θέματα που προκαλούν διχασμό στην Ευρώπη καθώς είναι πολύ διαφορετικές οι απόψεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της ΕΕ.