Αντωνάτος: Το έπος του 1821 παραμένει επίκαιρο

Στο μήνυμα του για την επέτειο της 25ης Μαρτίου ο επιτετραμμένος της Ελλάδας στη Λευκωσία Παναγιώτης Αντωνάτος, ανέφερε ότι ιδιαίτερα σε αυτή τη συγκυρία της βαθιάς οικονομικής κρίσης το έπος του 1821 παραμένει επίκαιρο, γιατί θυμίζει τις μεγάλες αξίες, για τις οποίες πολέμησαν οι πρόγονοί μας και που βρίσκονται στον πυρήνα της ελληνικής ψυχής,  τονίζοντας ότι στο δύσβατο δρόμο, αποτίναξης της τουρκικής κατοχής η Λευκωσία δεν είναι μόνη, “η Αθήνα βρίσκεται – και θα βρίσκεται πάντοτε – στο πλευρό της”.

Παρατήρησε ότι το κυρίαρχο ερώτημα είναι πώς θα καταφέρουμε να ανατάξουμε την εθνική οικονομία, να εφαρμοστούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ώστε να μπούμε σε τροχιά παραγωγικής ανασυγκρότησης, να σταματήσουμε να έχουμε ανάγκη χρηματοδότησης από το εξωτερικό και να στηριχθούμε και πάλι στις δικές μας οικονομικές δυνάμεις.

Πρόσθεσε ότι η επέτειος μας θυμίζει πρώτα απ’ όλα το ιδανικό της Ελευθερίας, που καθοδηγεί πάντοτε το έθνος μας. Η εθνική επέτειος μάς υπενθυμίζει και ότι κάποιοι πριν από μας, χρειάστηκε να αγωνιστούν σκληρά για να διαφυλάξουν την εθνική τους ταυτότητα και τις παραδόσεις τους ανέφερε ο κ. Αντωνάτος.

Ανέφερε πως στην Κύπρο η 25η Μαρτίου επανέρχεται στο προσκήνιο και θυμίζει στη Μεγαλόνησο ότι η τουρκική κατοχή δεν έχει τελειώσει.

Οπως είπε, η κατοχή αποτελεί θλιβερό παρόν που, ακόμη κι αν θέλουμε να το λησμονήσουμε, δεν μας το επιτρέπει η τουρκική σημαία, εκείνη που δεσπόζει μέρα και νύχτα στην πλαγιά του Πενταδάκτυλου και μας θυμίζει το χρέος μας να μην εγκαταλείψουμε την προσπάθεια που συνεχίζουν οι διαδοχικές κυβερνήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας εδώ και τέσσερεις δεκαετίες,που μέσα από πολιτικές διαδικασίες, διαπραγματευόμενες με έναν δύσκολο συνομιλητή, έχοντας απέναντί τους μία κατοχική δύναμη σαράντα χιλιάδων στρατιωτών, αγωνίζονται να επανενώσουν την Κύπρο και να την αποδώσουν και πάλι ελεύθερη στους νόμιμους πολίτες της.

Ο κ. Αντωνάτος είπε ότι η τουρκική προκλητικότητα κρατάει την διαπραγματευτική διαδικασία στο τέλμα και τόνισε ότι ο Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας από το βήμα της Βουλής των Αντιπροσώπων πριν από μερικές εβδομάδες δήλωσε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι η Αθήνα βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό της Λευκωσίας

“Καθημερινά όλοι εμείς που εμπλεκόμαστε στον μηχανισμό της εξωτερικής και της αμυντικής πολιτικής δίνουμε μάχες από κοινού με τους Κυπρίους συναδέλφους μας όπου κι αν βρεθούμε, για να μην επιτρέψουμε το Κυπριακό να πέσει στη διεθνή λήθη, για να το συντηρήσουμε στην Ημερήσια Διάταξη των Διεθνών Οργανισμών, για να συνεχίσουμε να πιέζουμε την Διεθνή Κοινότητα να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του προβλήματος”, συνέχισε.

Πρόσθεσε ότι δίνουμε τη μάχη για να ανατρέψουμε τις τουρκικές μεθοδεύσεις νομιμοποίησης των τετελεσμένων της εισβολής, για να επιβληθεί το διεθνές δίκαιο και η Τουρκία να υποστεί τις συνέπειες των παράνομων πράξεών της, για να θωρακιστεί η Μεγαλόνησος απέναντι σε οποιαδήποτε εξωτερική απειλή και για να αναβαθμιστεί η διεθνής θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την παγίωση του ρόλου της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ευχόμενος “χρόνια πολλά σε όλους, με όραμα και με αυτοπεποίθηση” είπε ότι με συντονισμένες προσπάθειες, με μεθοδικότητα και υπομονή, θέτοντας πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον, θα δίνουμε τον αγώνα τον καλό μέχρι να ξαναδούμε την Κύπρο ενωμένη και ελεύθερη.