‘Αντρος: Ο Πρόδρομος γνωρίζει πολύ καλά Ελληνικά και να απαντά σε αυτά που λέμε

Ο Πρόδρομος γνωρίζει πολύ καλά Ελληνικά και να απαντά σε αυτά που λέμε, τόνισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού σε απάντησή του στον κυβερνητικό εκπρόσωπο για το Κυπριακό.

Είμαι βέβαιος ότι ο κύριος ο Πρόδρομος γνωρίζει πολύ καλά τα ελληνικά και θα τον συμβούλευα να απαντά σε αυτά τα οποία λέμε. Όχι να κατασκευάζει τοποθετήσεις μας για να μεταφέρει τα μηνύματα που τον βολεύουν στην κοινωνία. Το ΑΚΕΛ κατ’ επανάληψη τονίζει ότι την κύρια ευθύνη για το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στο οποίο έχει βρίσκεται το Κυπριακό έχει η Τουρκία και οι παράλογες απαιτήσεις που διαχρονικά είχε θέσει. Την ίδια στιγμή λέμε ότι οι χειρισμοί του Προέδρου Αναστασιάδη το τελευταίο διάστημα, όχι απλά και μόνο δεν δυσκολεύουν τη Τουρκία, αλλά αντιθέτως την διευκολύνουν. Και το χειρότερο από όλα οι χειρισμοί του απομακρύνουν το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας στο Κυπριακό. Και θα εξηγήσω τι εννοώ. Στο Κρανς Μοντάνα κατά την άποψή μας ο κ. Αναστασιάδης είχε την ευκαιρία είτε να υποχρεώσει την Τουρκία να αποδεχτεί τις θέσεις του Γενικού Γραμματέα και να οδηγηθούμε σε συμφωνία, είτε να την εκθέσει. Δεν πέτυχε ούτε το ένα ούτε το άλλο. Αντιθέτως εξέθεσε τη δική μας την πλευρά, με βάση τα δεδομένα όπως τα έχει καταγράψει ο Γενικός Γραμματέας στις εκθέσεις οι οποίες ακολούθησαν.

Σήμερα, δεκαπέντε ολόκληρους μήνες μετά από το Κρανς Μοντάνα, διαπιστώνει ο κ. Αναστασιάδης ότι χρειάζεται προεργασία για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και αναφέρεται σε συγκεκριμένα ζητήματα. Καλά, δεν γνώριζε εδώ και δεκαπέντε μήνες ότι έπρεπε να γίνει η σχετική προεργασία; Γιατί περίμενε να φτάσει μερικές μέρες πριν από τη συνάντηση με τον κ. Γκουτέρες; Γνώριζε τη σημασία αυτής της συνάντησης, γνώριζε το πόσο καθοριστική θα ήταν σε ό,τι αφορά την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων αυτή η συνάντηση. Δεν έπραξε τίποτε όλο αυτό το μεγάλο χρονικό διάστημα και έρχεται τώρα παραμονές της συνάντησης να λέει ότι έπρεπε να γίνει προεργασία. Και το πολύ απλό ερώτημα είναι γιατί δεν έκανε την προεργασία, ποιος τον εμπόδιζε να κάνει την προεργασία που απαιτείτο έτσι ώστε να είμαστε σήμερα έτοιμοι για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων; Ζητά να ικανοποιηθούν πράγματα τα οποία ούτως ή άλλως προαπαιτούνται από το Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Λέει ο κ. Γκουτέρες, για να δεχτώ να επαναρχίσουν τις διαπραγματεύσεις σε ότι αφορά την ουσία πρέπει να γίνει αποδεκτό το πλαίσιο Γκουτέρες, που είναι πολύ συγκεκριμένο το τι αναφέρει, αναφέρεται στο εδαφικό. Να υπενθυμίσω ότι στη Γενεύη έγινε συζήτηση και υπήρχε σχεδόν σύγκλιση σε ότι αφορά το εδαφικό. Λέει ο κ. Γκουτέρες ότι ισχύουν όλες τις συγκλίσεις οι οποίες έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα και οι σχεδόν συγκλίσεις και επίσης λέει ότι θα πρέπει να γίνει αποδεκτό και το άτυπο έγγραφο για την εφαρμογή της λύσης. Αυτά τα πράγματα θα έπρεπε να μας κατοχυρώνουν σε ότι αφορά την ουσία των ζητημάτων. Να καλυφθούμε πίσω από τις θέσεις τις οποίες διατυπώνει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ και να αφήσουμε την Τουρκία είτε να εκτεθεί είτε να υποχρεωθεί να συμμορφωθεί με εκείνες τις απαιτήσεις οι οποίες θα οδηγούν προς αυτό που ονομάζουμε φυσιολογικό κράτος ή κανονικό κράτος.

Η ρητορική την οποία εκπέμπει η κυβέρνηση, λυπούμαι να παρατηρήσω ότι δίνει ερείσματα σε κάποιους να μας κατηγορούν. Και θα το επαναλάβω εδώ και μήνες αιωρείται στην ατμόσφαιρα κάτι το οποίο μπορεί να μην έχει εκφραστεί επίσημα αλλά αιωρείται, ότι κάποιοι σκέφτονται να εγκαταλειφθεί η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και να αναζητηθεί άλλη λύση. Εμείς λέμε ότι αυτοί είναι τυχοδιωκτικοί πειραματισμοί οι οποίοι θα προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά στην Κύπρο και στον κυπριακό λαό. Και θα καταλήξω λέγοντας το εξής. Το ΑΚΕΛ αυτά που λέει σήμερα τα έλεγε και πριν τρία και πριν τέσσερα χρόνια. Τότε ο κ. Αναστασιάδης έλεγε ότι το ΑΚΕΛ είναι πατριωτικό κόμμα, σήμερα μας κατηγορεί ότι ενισχύουμε την αδιαλλαξία των τουρκοκυπρίων. Ο καθένας μπορεί να εξαγάγει τα συμπεράσματα του.