Αντιπροσωπεία του ΣτΕ στη Κύπρο για αξιολόγηση Τ.Α.

Επίσκεψη αξιολόγησης στη Κύπρο θα πραγματοποιήσει αντιπροσωπεία του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της, μεταξύ 5 και 7 Απριλίου, κατά την οποία οι εισηγητές Bernd Vöhringer και Randi Mondorf θα αξιολογήσουν την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Χάρτας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη χώρα.

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υπογράψει το Χάρτη στις 8/10/1986 και τον επικύρωσε στις 16/5/1988. Ο Χάρτης δεσμεύει τα Κράτη Μέλη που έχουν επικυρώσει τη Συνθήκη να εγγυώνται την πολιτική, διοικητική και οικονομική αυτονομία των Τοπικών Αρχών. Προνοεί ότι η αρχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οφείλει να αναγνωρίζεται στην εσωτερική νομοθεσία και, εάν αυτό είναι δυνατό, στο Σύνταγμα. Οι τοπικές αρχές οφείλουν να εκλέγονται με καθολική ψηφοφορία και είναι το πιο πρώιμο νομικό όργανο για την καθιέρωση της αρχής της επικουρικότητας.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης προχώρησε και στην ετοιμασία του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Χάρτας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σχετικά με το δικαίωμα συμμετοχής στις υποθέσεις μιας Τοπικής Αρχής, το οποίο κυρώθηκε σε Νόμο από την Κυπριακή Δημοκρατία και δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας,στις 27/1/2012.

Με το Πρωτόκολλο καλούνται τα Συμβαλλόμενα Μέρη, όπως, με τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, ενδεχομένως και με την περίληψη κατάλληλων προνοιών στη Νομοθεσία, να διασφαλίσουν σε κάθε πολίτη τους το δικαίωμα και τη δυνατότητα ουσιαστικής συμμετοχής στις υποθέσεις των Τοπικών Αρχών.