Αντιπαράθεση Χάρη – Λουκαίδη για τη κρίση στη Παιδεία

Αντιπαράθεση Χάρη – Λουκαίδη για τη κρίση στη Παιδεία στο “Τρίτο Πρόγραμμα” του ΡΙΚ.

Ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, διερωτήθηκε πώς μπορεί να θεωρείται απαξιωτική πρόσφατη αναφορά του ότι στα σχολεία πρέπει να βρίσκονται οι άριστοι εκπαιδευτικοί, μέσα από μια αξιόπιστη διαδικασία επιλογής και όχι με βάση την αρχαιότητα.

Η κυβέρνηση δεν είναι ικανοποιημένη με τα επίπεδα που υπάρχουν σήμερα σε διάφορους τομείς και θεωρεί ότι οι πολίτες δικαιούνται περισσότερα. Ας μην κρυβόμαστε, πρόσθεσε, πίσω από το δάκτυλό μας, υπάρχουν δυστυχώς και ακατάλληλοι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι χαλούν την καλή εικόνα και υποβαθμίζουν το επίπεδο της δημόσιας Εκπαίδευσης, είπε ο ΥΠΟΙΚ.

Ο Χάρης Γεωργιάδης απέρριψε και επικρίσεις ότι αποκόπτονται κονδύλια από την Παιδεία, επισημαίνοντας ότι στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2019, προκύπτουν αυξήσεις δαπανών για τον τομέα αυτό. Εξήγησε ότι στο θέμα των απαλλαγών, επιδιώχθηκε η εξοικονόμηση πόρων για να γίνουν επενδύσεις σε υποδομές, με στόχο την καλύτερη στελέχωση και τον ανάλογο εξοπλισμό των δημοσίων σχολείων. Με βάση μελέτη, είπε, ο αριθμός των μαθητών μειώνεται, ενώ των εκπαιδευτικών αυξάνεται.

Ο υπουργός Οικονομικών κατηγόρησε το ΑΚΕΛ ότι ουδέποτε στήριξε οποιανδήποτε αλλαγή στον δημόσιο τομέα και ότι καταψήφισε το νέο σύστημα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών.

Μιλώντας επίσης στο Τρίτο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ,  Γιώργος Λουκαΐδης είπε ότι κάποιοι θα έπρεπε να επιλέγουν το διάλογο και τη συναίνεση αντί να ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, από την αρχή της κρίσης, που η ίδια δημιούργησε με τις ετσιθελικές αποφάσεις της, λέει ότι έχουμε σκάρτο δημόσιο σχολείο επειδή έχουμε σκάρτους εκπαιδευτικούς.

Η απαξίωση της δημόσιας εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών δεν ωφελεί κανέναν τόνισε ο  Γιώργος Λουκαΐδης, επισημαίνοντας ότι η ιδιωτική εκπαίδευση πρέπει να λειτουργεί ως συμπλήρωμα της δημόσιας.

Αναφερόμενος στο σύστημα διορισμών ο Γιώργος Λουκαΐδης είπε ότι εισήγηση της κυβέρνησης είναι όπως απολύονται στα δύο χρόνια όσοι θα προσλαμβάνονται πλέον με εξετάσεις ώστε να μην συμπληρώνουν τους 30 μήνες και να αποκτούν δικαιώματα.

Καταλήγοντας σημείωσε ότι η δημόσια δωρεάν Παιδεία είναι υποχρέωση κάθε ευνομούμενου κράτους και η αριστερά εκτιμά ότι πρέπει να δοθεί η δυνατότητα σε όλα τα παιδιά να έχουν πρόσβαση σε ψηλής ποιότητας δωρεάν παιδεία.