Αντικείμενα καθημερινής χρήσης που εφευρέθηκαν από τη NASA και δεν το ξέρατε…

Η  ΝΑΣΑ είχε μεγαλύτερη επιρροή στη ζωή σας από ό,τι νομίζετε. Ενώ η αποστολή της είναι το διαστημικό ταξίδι, μερικές από τις εφευρέσεις των επιστημόνων της έχουν εφαρμοστεί στην καθημερινή μας ζωή στη Γη και έχουν αποδειχθεί πιο απαραίτητες από ποτέ. Όπως και αυτές που θα δείτε παρακάτω.

Αφρός μνήμης
Γνωρίζετε ότι εκείνο το στοιχείο στο στρώμα του κρεβατιού σας που κάνει τον ύπνο ακόμη πιο απολαυστικό ονομάζεται αφρός μνήμης; Αναπτύχθηκε από τη ΝΑΣΑ το 1987 και παρά το γεγονός ότι αγαπήθηκε ευρέως από τους λάτρεις του ύπνου ανά τον κόσμο, ο αφρός μνήμης δημιουργήθηκε αρχικά από ερευνητές του διαστημικού προγράμματος που αναζητούσαν έναν τρόπο να κρατήσουν τους πιλότους δοκιμών πιο άνετους κατά τη διάρκεια των πτήσεων.

Ψηφιακοί αισθητήρες εικόνας
Ήταν η ΝΑΣΑ που, στην ουσία, ενσωμάτωσε τους ψηφιακούς αισθητήρες εικόνας στην κάμερα του smartphone σας, της GoPro και των επαγγελματικών DSLR. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, λοιπόν, στο εργαστήριο Jet Propulsion στην Πασαντένα της Καλιφόρνια, οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια τεχνολογία για την κατασκευή αισθητήρων που χρησιμοποιούσαν λιγότερη ισχύ και ήταν ευκολότερο να αναπαραχθούν στη μαζική παραγωγή από τις μεθόδους της εποχής, βοηθώντας, έτσι, τον κόσμο της ψηφιακής φωτογραφίας.

Σκουπάκι για τη σκόνη
Το διάσημο φορητό σκουπάκι για τη σκόνη που όλοι έχετε στο σπίτι σας, είναι, επίσης δημιούργημα της ΝΑΣΑ, μετά από συνεργασία της με την Black & Decker. Σκοπός της σύμπραξής τους ήταν η κατασκευή εργαλείων με μπαταρία για τη συλλογή δειγμάτων από τις επιφάνειες του φεγγαριού κατά τη διάρκεια της εξερεύνησης. Η συσκευή ήταν τόσο καλή στη συλλογή δειγμάτων -και τόσο βολική- που υιοθετήθηκε γρήγορα για χρήση σε νοσοκομεία, τη βιομηχανία αλλά και το σπίτι.

Υγιέστερο βρεφικό γάλα
Ενώ ανέπτυσσαν υποκατάστατα γευμάτων για τους αστροναύτες που ταξίδευαν στον Άρη, οι ερευνητές της ΝΑΣΑ «σκόνταψαν» σε μια μορφή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που προηγουμένως βρέθηκαν μόνο στο μητρικό γάλα, εξαιρετικής σημασίας για την ανάπτυξη των βρεφών. Έκτοτε, το συγκεκριμένο συστατικό προστίθεται σε περισσότερο από το 90 τοις εκατό του βρεφικού γάλακτος που διατίθεται στο εμπόριο παγκοσμίως.