Αντιδρά το Ιράν σε στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ

Την κατηγορηματική του αντίθεση σε ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ εξέφρασε το Ιράν.

Η εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρζίεχ Αφχάμ δήλωσε πως τα πρόσφατα γεγονόταέχουν ως στόχο να μεταβάλουν την πολιτική διαδικασία στο Ιράκ και σύμφωνα με τις ενδείξεις, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν να εκμεταλλευθούν την κατάσταση αυτή και να διαταράξουν την έκβαση των πρόσφατων εκλογών

Κατά τις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου, η παράταξη του απερχόμενου πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι αναδείχθηκε πρώτη δύναμη εξασφαλίζοντας 92 έδρες στο κοινοβούλιο των 228 μελών, όπου το σύνολο των σιιτικών παρατάξεων κατέχει περισσότερο από το ήμισυ των εδρών.

Το Ιράν τάσσεται κατά μίας αμερικανικής στρατωτικής επέμβασης μία ημέρα μετά την ανακοίνωση ότι αναπτύχθηκε αμερικανικό αεροπλανοφόρο στον Κόλπο. Πάντως, η Ουάσινγκτον συνεχίζει να είναι αντίθετη στην αποστολή χερσαίων στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ.

Η Τεχεράνη έχει δηλώσει έτοιμη να βοηθήσει τη Βαγδάτη στην αντιμετώπιση της επίθεσης των σουνιτών τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε, χωρίς όμως να στείλει χερσαίες δυνάμεις, καθώς οι ιρανικές αρχές επιμένουν πως οι ιρακινές δυνάμεις είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τους τζιχαντιστές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, απευθείας συνομιλίες θα ξεκινήσουν πολύ σύντομα ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη με θέμα τη μεταξύ τους συνεργασία ώστε να συνδράμουν τη Βαγδάτη στην αντιμετώπιση της προέλασης των δυνάμεων του ΙΚΙΛ.

Το σιιτικό Ιράν βρίσκεται απροσδόκητα στη θέση να έχει κοινά στρατηγικά συμφέροντα με τις ΗΠΑ, ώστε να συνδράμουν από κοινού την σιιτική ιρακινή ηγεσία κατά των σουνιτών τζιχαντιστών.

Το Σάββατο ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί είχε αφήσει να εννοηθεί ότι δεν αποκλείει συνεργασία με τις ΗΠΑ κατά των τζιχαντιστών. Ομως χθες, άλλος Ιρανός αξιωματούχος, ο Αλί Σαμχάνι, γραμματέας του Ανωτάτου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με την Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της WSJ, οι συνομιλίες είναι πιθανόν να διεξαχθούν στο περιθώριο των διαπραγατεύσεων που ξεκινούν σήμερα στη Βιέννη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.