Αντιδράσεις Εισαγγελέων για τα σχόλια περί των αποφάσεων για τη ΧΑ

Σε χώρο της γυναικείας πτέρυγας των φυλακών Κορυδαλλού κρατούνται ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος και ο βουλευτής Γιάννης Λαγός. Ο Γ. Πατέλης, επικεφαλής της οργάνωσης Νίκαιας της ΧΑ, θα μεταφερθεί στις φυλακές Μαλανδρίνου.

Άγνωστο παραμένει μέχρι στιγμής πού θα κρατηθεί ο βουλευτής Χρήστος Παππάς, ο οποίος κρίθηκε σήμερα προφυλακιστέος. Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν οι βουλευτές Ηλίας Κασιδιάρης( ο οποίος κατέβαλε και εγγύηση 50.000 ευρώ), Ηλίας Παναγιώταρος και Νίκος Μίχος. Οι βουλευτές της ΧΑ στο σύνολο τους αρνήθηκαν τις κατηγορίες και απέδωσαν τη δίωξη τους σε πολιτικές σκοπιμότητες.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ν. Μιχαλολιάκος, η απόφαση για την προφυλάκιση του οποίου ανακοινώθηκε μετά και την απολογία του Γ. Πατέλη, έπεσε σε αντιφάσεις σε σχέση και με την κατάθεση του «πυρηνάρχη» της Νίκαιας, ενώ φέρεται σύμφωνα με τα αρχεία των τηλεφωνικών κλήσεων να υπήρξε επικοινωνία αμέσως μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, μεταξύ των Μιχαλολιάκου – Πατέλη και Λαγού.

Την ίδια στιγμή η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ), αντιδρώντας στα όσα έχουν δημοσιοποιηθεί και αφορούν την άσκηση κριτικής αναφορικά με τους χειρισμούς και τις αποφάσεις των ανακριτών και εισαγγελέων στην υπόθεση της «Χρυσής Αυγής» εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων υπενθυμίζει ότι «ο χειρισμός των ποινικών υποθέσεων έχει από το Σύνταγμα και το νόμο ανατεθεί σε τακτικούς δικαστές και εισαγγελείς, οι οποίοι απολαμβάνουν πλήρους οργανικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας».
Σύμφωνα με την ΕΕΕ η αξιολόγηση της ποινικής κατηγορίας και η επιλογή της επιβολής ή μη μέτρων δικονομικού καταναγκασμού στον κατηγορούμενο «είναι έργο που έχει ανατεθεί από το Σύνταγμα και το νόμο στην κυριαρχική κρίση του αρμόδιου δικαστή και εισαγγελέα, οι οποίοι μόνοι έχουν τη γνώση του συνόλου του υλικού της σχετικής δικογραφίας, επί τη βάσει του οποίου αποφαίνονται» και ως εκ τούτου «εικασίες, κρίσεις ή επιθυμίες τρίτων που δεν χειρίζονται ως αρμόδιοι δικαστικοί λειτουργοί την υπόθεση και αγνοούν τα στοιχεία της δικογραφίας, ουδεμία σχέση έχουν με την απονομή της Ποινικής Δικαιοσύνης, ούτε εξυπηρετούν τη σύμφωνα με το Σύνταγμα αντικειμενική, νηφάλια και ορθή απονομή της».
Καταλήγοντας το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ε.Ε. επιβεβαιώνει ότι «οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης ευρίσκονται πέραν χρονικών ή άλλων συγκυριών, από τις οποίες δεν επηρεάζονται, όσον αφορά στην κυριαρχική, κατά συνείδηση, κρίση τους».