Αντίμετρα Ευρώπης σε μπέρμπον και Harley για τους δασμούς Τραμπ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε αντίμετρα κατά των εισαγωγών των ΗΠΑ σε αντίποινα για τους δασμούς σε εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την ΕΕ που ανακοίνωσε νωρίτερα ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου. Τα μέτρα όπως ήδη έχει επισημάνει η ευρωπαϊκή πλευρά στοχεύουν σε καταναλωτικά, γεωργικά και χαλυβουργικά προϊόντα σε πολλές εκλογικές περιφέρειες των Ρεπουμπλικανών.

Η διοίκηση του Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα επιβάλλει στην ΕΕ, τον Καναδά και το Μεξικό δασμούς 25% για τις εισαγωγές χάλυβα και 10% για το αλουμίνιο στην πιο επιθετική εμπορική δράση της Ουάσινγκτον ενάντια στους συμμάχους της. Η ΕΕ δήλωσε ότι θα επιβάλει αντίποινα σε αμερικανικές εισαγωγές 2,8 δισ. ευρώ μέχρι τις 20 Ιουνίου.

«Δεν μας αφήνουν πλέον άλλη επιλογή παρά να απευθυνθούμε στον ΠΟΕ για την επίλυση της διαφοράς και στην επιβολή πρόσθετων δασμών σε πολλές εισαγωγές από τις ΗΠΑ» δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της Ένωσης, σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές εμπορικό δίκαιο» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Harley-Davidson και μπέρμπον βρίσκονται στον κατάλογο των εμπορευμάτων που θα μπορούσαν να υποστούν τις συνέπειες των αντιμέτρων.

Η Ουάσινγκτον επέβαλλε τους δασμούς στο όνομα της προστασίας της εθνικής ασφάλειας, ισχυρισμός που απορρίπτουν τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.