Αντέχουν στους κλυδωνισμούς οι κυπριακές τράπεζες

Η συρρίκνωση της οικονομίας, με βάση ορισμένους οικονομικούς δείκτες της εγχώριας ζήτησης, το πρώτο τρίμηνο του 2014 ενδέχεται να είναι μικρότερη από την αναθεωρημένη πρόβλεψη των διεθνών δανειστών, εκτιμά η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

Σύμφωνα με το οικονομικό της δελτίο για τον Ιούνιο του 2014, η ΚΤΚ θεωρεί ως αποτέλεσμα της ανακεφαλαιοποίησης, ο τραπεζικός τομέας διαθέτει σημαντικά κεφάλαια που δύναται να χρησιμοποιηθούν για να απορροφήσουν τυχόν περαιτέρω κλυδωνισμούς.

Χαρακτηρίζει πολύ ικανοποιητική την πορεία υλοποίησης του προγράμματος προσαρμογής, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως δεν επιτρέπονται περιθώρια εφησυχασμού και πως η πρόοδος στο χρηματοπιστωτικό σύστημα μέσα στο 2013 και τους πρώτους μήνες του 2014 άρχισε να καρποφορεί.

Σε σχέση με τους μακροοικονομικούς δείκτες και ειδικότερα για το ΑΕΠ, η ΚΤΚ υπενθυμίζει την αναθεώρηση του Μνημονίου για τη συρρίκνωση της οικονομίας το 2014 στο 4,2% του ΑΕΠ από την προηγούμενη αναθεώρηση για συρρίκνωση 4,8%.

Σημειώνει δε την προκαταρκτική εκτίμηση της Στατιστικής Υπηρεσίας για το α` τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με την οποία η συρρίκνωση περιορίστηκε στο 4%. «Η σχετικά βελτιωμένη εικόνα που παρουσιάζουν πρόσφατοι οικονομικοί δείκτες της εγχώριας ζήτησης για τους πρώτους μήνες του 2014 αποτελεί παράγοντα που ενδέχεται να υποδηλοί ακόμα ηπιότερη συρρίκνωση του ΑΕΠ από εκείνη που προβλέπεται στο ΜΣ», τονίζει.

Σε ό,τι αφορά το 2015, ο ρυθμός ανάπτυξης αναθεωρήθηκε προς τα κάτω στο 0,4% από 0,9%.

Για το χρηματοπιστωτικό τομέα, η ΚΤΚ τονίζει ότι «η αποκατάσταση πλήρους εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα απαιτεί συνεχή και αδιάκοπη προσπάθεια με σοβαρούς τεχνοκρατικούς χειρισμούς».