Ανοικτή επιστολή της Δημοτικής Ομάδας ΑΚΕΛ προς τον Δήμαρχο Στροβόλου

Η Δημοτική Ομάδα του ΑΚΕΛ απέστειλε επιστολή προς τον Δήμαρχο Στροβόλου, την οποία έδωσε στη δημοσίοτητα με θέμα τις εξελίξεις γύρω από την μεταρρύθμιση της Τ.Α.

Δείτε αυτούσια την επιστολή:

«Κύριε Δήμαρχε,

Το τελευταίο χρονικό διάστημα κατακλυζόμαστε από αντιφατικές πληροφορίες και δημοσιεύματα που αφορούν την κατάληξη του περιβόητου πλέον νομοσχεδίου για την μεταρρύθμιση της Τ.Α.

Αποκορύφωμα η πρόσφατη δημόσια εξαγγελία του προέδρου της δημοκρατίας ο οποίος στην ουσία χωρίς την παραμικρή διαβούλευση ¨αποφάσισε¨ ποιες συνενώσεις δήμων θα γίνουν χωρίς να ζητηθούν προηγουμένως οι απόψεις των άμεσα ενδιαφερομένων, που είναι τα εκλεγμένα Δημοτικά Συμβούλια αλλά και οι Δημότες.

Απότοκο αυτού του αλλοπρόσαλλου σκηνικού που στήθηκε είναι και οι διάφορες δηλώσεις που αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο αναπροσαρμογής γεωγραφικών περιοχών μεταξύ δήμων.

Παράδειγμα ακούγεται στο παρασκήνιο ότι η εξαγγελία του Προέδρου για συνένωση των δήμων Λευκωσίας – Έγκωμης – ΑΓ.Δομετίου – Αγλαντζιάς περιλαμβάνει και την Ακρόπολη – Δασούπολη περιοχές που σήμερα είναι εντός των δημοτικών ορίων του Στροβόλου.

Άμεσα ζητούμε να απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο όλο αυτό το σκηνικό εξελίξεων, πρώτα και κύρια ζητούμε επίσημη ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης της μεταρρύθμισης.

Με την ευκαιρία αυτή σας υπενθυμίζουμε ότι εμείς ως Δημοτική Ομάδα αντιλαμβανόμαστε ότι ο θεσμός της Τ.Α. (όπως λειτουργά σήμερα) έφτασε στα όρια του και σαφέστατα χρειάζεται οπωσδήποτε να γίνουν σημαντικές, ποιοτικές τομές ούτως ώστε να πετύχουμε μία προοδευτική , ανθρωποκεντρική μεταρρύθμιση.

Στόχος της μεταρρύθμισης πρέπει να είναι η αναβάθμιση της Τ.Α. με την ενίσχυση της πολιτικής και οικονομικής ανεξαρτησίας της, καθώς και με την παροχή περισσότερων αρμοδιοτήτων για να μπορεί να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις της κοινωνίας και των πολιτών.

Μεταρρύθμιση δεν μπορεί να είναι απλά και μονοσήμαντα η μείωση των δήμων, ούτε η ατεκμηρίωτη συνένωση δήμων, χωρίς διαβούλευση, χωρίς συνεννόηση με τους δημότες.

Επειδή κύριε Δήμαρχε εμείς ανησυχούμε για την τροπή που παίρνουν τα ζητήματα θέλουμε τάχιστα ενημέρωση αλλά και την ευκαιρία να εκφράσουμε τις απόψεις μας, αλλά και να ακούσουμε τις δικές σας σκέψεις – απόψεις, καθώς και τις θέσεις των υπόλοιπων δημοτικών ομάδων.

Επιφυλασσόμαστε όταν θα συζητήσουμε να καταθέσουμε σε έκταση τις θέσεις μας για το πώς εμείς αντιλαμβανόμαστε ποιες αποφάσεις πρέπει να παρθούν, κύρια τι πρέπει να διασφαλίζουν για να εξυπηρετούν τον θεσμό της Τ.Α., την Πόλη μας και τους δημότες μας.

Παράλληλα σας τονίζουμε ότι εμείς δεν έχουμε καμία απολύτως εμπιστοσύνη στις δημόσιες δηλώσεις και υποσχέσεις που δίνονται απλόχερα από διάφορους κυβερνητικούς παράγοντες γιατί απλούστατα απέδειξαν ότι είναι αναξιόπιστοι και αντιφατικοί.

Κύριε Δήμαρχε έχουμε τεράστιες ευθύνες απέναντι στους δημότες μας.

Έχουμε χρέος να υπερασπιστούμε τον διάλογο, τις ορθολογιστικές αλλαγές που θα ενισχύουν πραγματικά και όχι να υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα.

Πρώτα και κύρια αφού ενημερωθούμε πρέπει στην συνέχεια να διαβουλευτούμε με τους δημότες μας, εμείς απορρίπτουμε αδιαφανείς διαδικασίες, απορρίπτουμε μονομερής αποφάσεις, δεν θέλουμε άλλοι να καθορίζουν χωρίς εμάς τις εξελίξεις.»