Ανοικτή επιστολή ΠΟΑΑ στον Υπουργό Υγείας και νοσηλευτές

Η Παγύπρια Οργάνωση αποκατάστασης αναπήρων Λεμεσού με ανοικτη επιστολή στον Υπουργό Υγείας αναφέρονται στη δική τους τοποθέτηση ως προς τα αιτήματα των νοσηλευτών.

Αυτούσια η επιστολή:

Θέμα: Τοποθέτηση ως προς τα αιτήματα των Νοσηλευτών

Έντιμε Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας παραθέσουμε την δική μας τοποθέτηση, για το ζήτημα που απασχολεί την επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες, αναφορικά με τα όσα προσπαθούν να διεκδικήσουν οι Νοσηλευτές της Κύπρου. Πιστεύουμε πως οι λόγοι που απεργούν οι Νοσηλευτές είναι ρεαλιστικοί και χρήζουν άμεσης προτεραιότητας από το Υπουργείο Υγείας. Ως οργάνωση εξυπηρετούμε καθημερινά δεκάδες Άτομα με Αναπηρίες (ΑμεΑ) τα οποία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στα Νοσοκομεία, λόγω της υποστελέχωσης και αυτό δυσχεραίνει κάθε φορά την άμεση εξυπηρέτηση τους και δυστυχώς υπόκεινται κάθε φορά σε χρονοβόρες διαδικασίες και ταλαιπωρία. Επομένως, θεωρούμε πως το ζήτημα της υποστελέχωσης είναι ιδιαίτερα σημαντικό και πρέπει να τροποποιηθεί και να μονιμοποιηθούν οι Νοσηλευτές στα Νοσοκομεία, να αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων που εργοδοτούνται, για να αποφεύγονται περαιτέρω ταλαιπωρίες του κοινού, πόσο μάλλον των ΑμεΑ. Είναι δυσάρεστο το γεγονός ότι παγοποιούνται οι θέσεις των Νοσηλευτών κατά διαστήματα, ότι προσλαμβάνονται ως έκτακτοι κάθε φορά και δεν έχουν δικαιώματα όπως ένας υπάλληλος μόνιμης βάσεως. Με το να εξασφαλίσουν την μονιμότητα αυτή, τότε αυτόματα μειώνεται ο φόρτος εργασίας των ήδη υφιστάμενων υπαλλήλων και αντιμετωπίζεται πιο παραγωγικά το έργο του Νοσοκομείου και η πιο σωστή αντιμετώπιση των περιστατικών.

Σε συνδυασμό με τα προαναφερόμενα είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναφερθεί το γεγονός ότι υπάρχουν Νοσηλευτές με Αναπηρίες (ΑμεΑ), άτομα τα οποία αντιμετωπίζουν τις οποιεσδήποτε αναπηρίες ενδεχομένως έχουν και στην παρούσα φάση αντιμετωπίζουν και όλη αυτήν την σύγχυση που υπάρχει ως προς τις θέσεις τους ως επιστημονικό προσωπικό. Είναι πολύ σημαντικό να δίνονται εναύσματα στα ΑμεΑ για εργασία, οπόταν όταν αξιοποιούν τις ευκαιρίες αυτές και εκπαιδεύονται και μετέπειτα εργάζονται, τότε οι αρμόδιοι φορείς οφείλουν να παρέχουν ίσα δικαιώματα όπως σε κάθε υπάλληλο.

Κατ’ επέκταση τούτου τονίζουμε ότι δεν  είναι σωστό να ενισχύεται ο κοινωνικός αποκλεισμός των ΑμεΑ, γιατί δυστυχώς όλο αυτό που συμβαίνει παραβιάζει και καταπατά τα δικαιώματα τους διπλά, τόσο μέσα από τον χώρο εργασίας τους όσο και από την κοινωνική τους ζωή γενικότερα, λόγω των πολλών διακρίσεων που υφίστανται καθημερινά. Αναφερόμαστε σε ζητήματα υγείας, περιστατικά πρώτης ανάγκης, τα οποία δεν πρέπει να υπόκεινται σε πρόσκαιρες λύσεις. Δεν είναι επιτρεπτό να γίνονται εκπτώσεις στον τομέα της υγείας, γιατί αναφερόμαστε σε ανθρώπινες ζωές, σε καταστάσεις οι οποίες αν δεν ελεγχθούν σωστά, ενδεχομένως να σηματοδοτήσουν για πάντα τη ζωή ενός ανθρώπου.

Παρακαλούμε θερμά όπως λάβετε σοβαρά υπόψη την αναγκαιότητα παροχής των βασικών δικαιωμάτων των Νοσηλευτών, όχι μόνο γιατί ως άτομα πανεπιστημιακού επιπέδου δικαιούνται τα αυτονόητα, αλλά και γιατί οι Κύπριοι πολίτες δικαιούνται καλύτερης παροχής ιατρικών υπηρεσιών στον δημόσιο τομέα και μόνο με την κάλυψη της υποστελέχωσης αυτό ενδεχομένως να αλλάξει.

Με εκτίμηση,

Εκ μέρους της Επαρχιακής Επιτροπής της Π.Ο.Α.Α. Λεμεσού,
Κωνσταντίνος Βελισσάριος

Έλενα Γεωργίου