Ανοδικά τα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά την απόφαση Trump για το κλίμα

Σε ανοδικό έδαφος κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή καθώς οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού στην Ευρώπη και τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή, η χθεσινή απόφαση του Αμερικανού προέδρου Donald Trump να αποσύρει τις ΗΠΑ από την παγκόσμια συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μονοπωλεί τις τελευταίες ώρες την ειδησεογραφία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία πλήττει την αμερικανική οικονομία. Η απόφαση του προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων των ΗΠΑ, με τους ηγέτες των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών χωρών να διαμηνύουν ότι δεν μπορεί να γίνει επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας.

Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημειώνει μικρά κέρδη 0,1% στις 392,16 μονάδες.
Ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται σε ποσοστό 0,6% στις 12.741,30 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 0,5% στις 5.343,43 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται 0,6% στις 7.577,15 μονάδες.

Παράλληλα, οι επενδυτές περιμένουν τα στοιχεία για την πορεία των τιμών παραγωγού στην Ευρωζώνη προκειμένου να διαμορφώσουν μία εικόνα για την εξέλιξη του πληθωρισμού το επόμενο διάστημα. Στις ΗΠΑ το επενδυτικό ενδιαφέρον θα συγκεντρώσουν τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν σήμερα για τις νέες θέσεις εργασίας και την ανεργία.