Αννίτα: Θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία και σύμπνοια νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας

Αννίτα: Θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία και σύμπνοια νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τη νέα Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου.

Κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απευθυνόμενος στην κα Δημητρίου ανέφερε ότι «θέλω να πω πόσο ευτυχής είμαι για την επάξια εκλογή στο ύπατο αξίωμα της νομοθετικής εξουσίας, του Προέδρου της Βουλής και δεύτερου τη τάξει, με βάση το Σύνταγμα, της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε συγχαίρω θερμά, διότι ήταν μια επιτυχία που οφείλεται, κατά κύριο λόγο, και στην ισχυρή προσωπικότητα, τη σκληρή δουλειά και μέσα από την όλη δράση σου η απόδειξη πως οι ικανότητες δεν είναι ‘προίκα’ για τους άνδρες, αλλά ένα προνόμιο που το έχουν όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες, ανεξαρτήτως φύλου ή διαφορετικότητας.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο που αναλαμβάνεις και χάρηκα για τις επισημάνσεις σου χθες, ότι πρέπει να επικρατεί ένα κλίμα συναίνεσης, ένα κλίμα συνεννόησης πάντα για το εθνικό καλό.

Η μεταξύ μας συνεργασία θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, θα έχουμε τακτικές επαφές για να ενημερώνεσαι για όσα αφορούν τη Δημοκρατία, τις δράσεις και γενικότερα τις πολιτικές της Κυβέρνησης, διότι με βάση και το Σύνταγμα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, απουσιάζοντα ή κωλυόμενο, αναπληροί η Πρόεδρος της Βουλής».

Από την πλευρά της η κα Δημητρίου είπε ότι «είναι μεγάλη η τιμή και μεγαλύτερη η ευθύνη. Το μήνυμα της Βουλής είναι ξεκάθαρο ότι θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία και σύμπνοια νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας. Είναι αυτό που αναμένουν από εμάς οι πολίτες, να αποκαταστήσουμε τις σχέσεις εμπιστοσύνης, να επενδύσουμε στην Κύπρο του Αύριο.

Σας διαβεβαιώ, και είμαι σίγουρη όλοι οι βουλευτές και όλες οι βουλεύτριες θα είναι δίπλα σας σε αυτή την κοινή προσπάθεια. Ο στόχος είναι κοινός.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, πραγματικά το εκτιμώ, και είμαι προσωπικά, αλλά και η Βουλή των Αντιπροσώπων στη διάθεση σας για να μπορέσουμε να κάνουμε ακόμα περισσότερα πράγματα και να φέρουμε καλύτερα αποτελέσματα για τον τόπο μας».

Μετά τη συνάντηση σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, η κα Δημητρίου είπε ότι «είχα σήμερα την πρώτη μου συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας υπό τη νέα μου ιδιότητα.

Ο στόχος είναι κοινός, δηλαδή να συνεργαστεί η νομοθετική και η εκτελεστική εξουσία για να μπορέσουμε να φέρουμε εις πέρας όλα αυτά που αναμένουν από εμάς οι πολίτες και κυρίως για να μπορέσουμε να επανακτήσουμε την αξιοπιστία μας και να ενισχύσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης μας με τους πολίτες.

Είμαι βέβαιη ότι σύσσωμη η Βουλή των Αντιπροσώπων θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα αυτό και θα μπορέσουμε πραγματικά το συντομότερο δυνατόν, με διαφάνεια, με αποτελεσματικότητα και αποφασιστικότητα να έχουμε τα αποτελέσματα που πρέπει».

Σε ερώτηση αν θα γίνει από πλευράς της προσπάθεια συνεννόησης ανάμεσα στα κόμματα για το ζήτημα της έγκρισης των νομοσχεδίων που αφορούν το Σχέδιο Ανάκαμψης, η κα Δημητρίου είπε ότι «βεβαίως. Συμφωνούμε όλοι ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι απαραίτητες και για το Σχέδιο Ανάκαμψης αλλά κυρίως και για να μπορέσουμε να έχουμε τα αποτελέσματα που πρέπει.

Οπότε και προσωπικά θα αναλάβω πρωτοβουλία προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, αλλά είμαι σίγουρη ότι θα υπάρξουν και οι συζητήσεις που πρέπει για να μπορέσουμε να σχηματίσουμε το αποτέλεσμα που πρέπει και να υπερψηφιστούν και να περάσουν αυτές οι πολύ απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Οπότε, ό,τι περνά από το χέρι μου και βεβαίως σύσσωμης της Βουλής των Αντιπροσώπων αυτό θα γίνει διότι αυτό αναμένουν από εμάς οι πολίτες. Και θα έχουμε το συντομότερο δυνατόν εξελίξεις και για το ζήτημα αυτό».

Σε ερώτηση αν ως γυναίκα Πρόεδρος της Βουλής είναι διπλάσιο το βάρος, ώστε να αποδείξει ότι μπορεί να φέρει σε πέρας το έργο της, η κα Δημητρίου είπε ότι «είναι το ίδιο βάρος ευθύνης όταν αναλαμβάνεις αυτό τον πολύ σημαντικό θεσμό. Οπότε τώρα, και από μένα προσωπικά και από όλους τους βουλευτές και βουλεύτριες αναμένει ο κόσμος να ανταποκριθούμε όπως πρέπει.

Οπότε αυτό κρατάμε και είμαι σίγουρη ότι με συνεργασία και σύμπνοια πραγματικά θα δώσουμε μια νέα εικόνα στη Βουλή των Αντιπροσώπων και είναι αυτό που χρειάζεται μετά από εικόνες και παραστάσεις που πλήγωσαν και απογοήτευσαν».

Κληθείσα να αναφερθεί στο θέμα των κομμάτων που συνέβαλαν στην εκλογή της, η κα Δημητρίου είπε ότι «σημασία έχει να κρατήσουμε το αποτέλεσμα. Χθες, από τη Βουλή των Αντιπροσώπων δόθηκε ένα μήνυμα ενότητας και ότι επιβάλλεται η συνεργασία. Αυτό κρατάμε, με αυτό θα προχωρήσουμε και είμαι στη διάθεση σας για ό,τι μπορώ και εγώ προσωπικά να βοηθήσω, ενισχύοντας τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες μου».