ΑνΚΕ: Καταρρίπτονται οι ισχυρισμοί της αντιπολίτευσης ότι ο ΠτΔ έδωσε “δώρα” στην τουρκική πλευρά

Γραπτή απάντηση Αν. Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Β. Παπαδόπουλου σε κόμματα της αντιπολίτευσης σχετικά με δημοσίευμα:

“Η σημερινή αποκάλυψη της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» για τις προτάσεις που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη Διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντανά, κατά την 5η και 6η Ιουλίου, ανταποκρινόμενος στο πλαίσιο που είχε θέσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, καταδεικνύει ότι έγιναν υπό την ξεκάθαρη προϋπόθεση και όρο πως, αν η Τουρκία δεν αποδεχόταν τις εισηγήσεις του κ. Γκουτέρες για άμεσο τερματισμό των όποιων εγγυητικών και παρεμβατικών δικαιωμάτων, αλλά και την αποχώρηση του τουρκικού στρατού καθώς και την επιστροφή εδαφών που απαιτούσε η ελληνοκυπριακή πλευρά, τότε αυτές οι προτάσεις θα ήταν πλέον άκυρες και μη υποβληθείσες.

Από το δημοσίευμα καταρρίπτονται επίσης τα ακόλουθα:

1. Οι ισχυρισμοί μερίδας της αντιπολίτευσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε «δώρα» στην τουρκική πλευρά, στα οποία μάλιστα, κατά τους ισχυρισμούς, έμειναν στο τραπέζι των συνομιλιών.

2. Οι επικρίσεις άλλης μερίδας της αντιπολίτευσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τάχα, δεν εκμεταλλεύτηκε και δεν προσπάθησε να αξιοποιήσει το πλαίσιο του ΓΓ του ΟΗΕ.

Είναι πλέον ξεκάθαρο, στον όποιον καλόπιστο και αντικειμενικό παρατηρητή, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας:

1. Διαπραγματεύτηκε με πραγματική πολιτική βούληση, εντός των ορίων που έχει θέσει διαχρονικά η ελληνοκυπριακή πλευρά, εξαντλώντας όλα τα περιθώρια για να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό που θα καθιστούσε την Κύπρο ένα κανονικό, ανεξάρτητο και χωρίς εξαρτήσεις από τους οποιουσδήποτε τρίτους, κράτος. Αντ’ αυτού, συνάντησε πραγματικό τοίχο αδιαλλαξίας εκ μέρους της τουρκικής πλευράς.

2. Είπε ολόκληρη την αλήθεια στον κυπριακό λαό κατά την επιστροφή του στην Κύπρο, τόσο στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου όσο και σε άλλες συνεντεύξεις και δηλώσεις, για τα όσα διαδραματίστηκαν στο Κραν Μοντανά και για τις προτάσεις που ο ίδιος κατέθεσε.