Ανησυχεί για …ατύχημα στο Αιγαίο ο Αμερικανός πρέσβης-Τι είπε για το Κυπριακό

Την ανησυχία του για το ενδεχόμενο πρόκλησης «ατυχήματος» στο Αιγαίο, εξαιτίας της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας, εξέφρασε ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ στηρίζοντας ταυτόχρονα την ελληνική κυβέρνηση λέγοντας ότι «συμπεριφέρεται υπεύθυνα την τρέχουσα περίοδο της έντασης».

Μιλώντας στο οικονομικό φόρουμ στους Δελφούς, αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά, στο Κυπριακό αλλά και στην οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα. Επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τον προβληματισμό και τις εκτιμήσεις του Πάνου Καμμένου, παραδέχτηκε ότι «ανησυχεί για ατυχήματα» στο Αιγαίο, αλλά υπερασπίστηκε την Ελλάδα τονίζοντας ότι Ουάσιγκτον και Αθήνα παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την Τουρκία εντός του ΝΑΤΟ. Ερωτηθείς ποιόν μπορεί να καλέσει η Αθήνα αν ξεφύγουν τα πράγματα, επισήμανε ότι, «έχουμε εμπλακεί στενά, και εμείς και η πρεσβεία στην Άγκυρα».

Όσον αφορά δε, το ζήτημα του Κυπριακού, έκανε λόγο για παράθυρο ευκαιρίας το οποίο θα ήταν κρίμα να χαθεί, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα συνεχίσει την προσπάθεια επίλυσης.

Στο μέτωπο της οικονομίας, ο κ. Πάιατ, σχετικά με την εκκρεμότητα της αξιολόγησης αλλά και της απόφασης του ΔΝΤ για συμμετοχή ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα, τόνισε ότι ο ίδιος δεν έχει παρατηρήσει κάποια αλλαγή στάσης από τη νέα αμερικανική κυβέρνηση, ως προς το ζήτημα του Ταμείου και σημείωσε πώς οι ΗΠΑ στηρίζουν την ανάπτυξη της Ελλάδας η οποία όμως θα πρέπει να συνεχίσεις τις μεταρρυθμίσεις.