Ανεργία νέων και ανάγκες αγοράς εργασίας

Είναι μεγάλη αντίφαση, να έχουμε μια πολύ καλά καταρτισμένη νέα γενιά και ταυτόχρονα η ίδια αυτή γενιά να ταλαιπωρείται από πρωτοφανή ποσοστά ανεργίας.

Η καίρια αυτή δήλωση ανήκει στον υπουργό Παιδείας Γιώργο Δημοσθένους, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Εκπαίδευσης, Νεολαίας Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΕΕ.

Επί τάπητος τέθηκαν η ανεργία των νέων και η ανάγκη αναδιοργάνωσης των ευρωπαϊκών συστημάτων εκπαίδευσης, ώστε οι νέοι να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

«Η αποστολή των σύγχρονων συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης πρέπει να είναι η διαμόρφωση ανθρώπων, που κατέχουν ένα στέρεο, επαρκές και συνεκτικό σώμα γνώσεων από όλες τις επιστήμες αλλά και ένα ευρύ φάσμα ικανοτήτων και δεξιοτήτων», ανέφερε, προσθέτοντας ότι, «ταυτόχρονα, οφείλουν να στηρίζουν και να προωθούν τις δημοκρατικές και ανθρωπιστικές αξίες, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε μακροπρόθεσμα τις ανάγκες της αγοράς ειδικά και της κοινωνίας γενικότερα», τόνισε ο κ. Δημοσθένους.

Τα αποτέλεσμα της συζήτησης θα διαβιβαστούν στο Εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 14-15 Μαρτίου και θα συμπεριληφθούν στη συνολική έκθεση των τομεακών Συμβουλίων που εμπλέκονται άμεσα στη Στρατηγική «Ευρώπη 2020».

Οι Υπουργοί Παιδείας ενέκριναν τα συμπεράσματα σχετικά με τις επενδύσεις στην εκπαίδευση και την κατάρτιση ως απάντηση στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο «Ανασχεδιάζοντας την εκπαίδευση: επενδύοντας σε ικανότητες για καλύτερα κοινωνικο-οικονομικά αποτελέσματα» και στην «Ετήσια Έκθεση Ανάπτυξης 2013», βασικό μήνυμα της οποίας είναι ότι οι επενδύσεις σε ανθρώπινο κεφάλαιο μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην προώθηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης