Ανδρέας Μασούρας: «Χρεωκοπία των επόμενων γενεών συνεπάγεται με εσχάτη προδοσία. Και σίγουρα δεν θα μείνει ατιμώρητη.»

Ο Πρόεδρος της Κίνησης Νέων Επιστημόνων του Κινήματος Οικολόγων επιτίθεται κατά της κομματικής διαπλοκής και κάνει άμεσες αναφορές για εγκληματικές ενέργειες.

Επανέρχεται η συζήτηση γύρω από την Αμμόχωστο. Τελικά επιδιώκεται αμμοχωστοποίηση του Κυπριακού;

Όταν στην διπλωματία προσπαθείς να διασυνδέσεις ένα αμιγώς πολιτικό πρόβλημα – το οποίο έχει και ξεκάθαρη χροιά, αυτήν της εισβολής και της κατοχής – με την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο τόπος, αυτό σημαίνει ότι επιδιώκεις να κερδίσεις κάτι από όλη αυτήν την ιστορία. Και δυστυχώς η ξένη διπλωματία και ειδικότερα η Τουρκική εξωτερική πολιτική σε αυτό προσβλέπει. Σίγουρα, ηχεί ωραία όταν μιλάνε για επιστροφή της Αμμοχώστου. Για ποια όμως ακριβώς επιστροφή μιλάμε; Μήπως στην βάση των προνοιών του τότε Σχεδίου Ανάν;

Και τίθεται εδώ ένα σοβαρό ερώτημα: Γιατί οι κυβερνήσεις λησμονούν τις παραβιάσεις εκ μέρους της τουρκικής πλευράς των συμφωνηθέντων; Και αναφέρομαι συγκεκριμένα στα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αλλά και στην συμφωνία Κυπριανού – Ντενκτάς η οποία μιλούσε για προτεραιότητα στην επανεγκατάσταση στα Βαρώσια.

Αυτό που θα πρέπει να γίνει για το θέμα της Αμμοχώστου – πέραν των εισηγήσεων που πιθανώς να υπάρχουν για τους τρόπους επαναδραστηριοποίησης και ανοικοδόμησης της πόλης – είναι η ανάληψη διεθνούς εκστρατείας καταγγελίας της Τουρκίας για όλες τις παραβιάσεις στις οποίες προέβη και για τις οποίες εξακολουθεί να προβαίνει τόσο προκλητικά.

Ως Κίνηση Νέων Επιστημόνων του Κινήματος Οικολόγων θα παρουσιάσουμε σύντομα ένα σχέδιο πράσινης αξιοποίησης της Αμμοχώστου αλλά το ξανατονίζω: Ο οποιοσδήποτε σχεδιασμός θα πρέπει να σέβεται πλήρως τα δύο βασικότερα ψηφίσματα των Η.Ε. για επιστροφή των νόμιμων κατοίκων της Αμμοχώστου. Στην αντίθετη περίπτωση, τότε ναι, δυστυχώς θα πετύχουν Αμμοχωστοποίηση του Κυπριακού με ότι αυτό συνεπάγεται αλυσιδωτά.

Ένα θέμα για το οποίο αναλάβατε και δράση ως Κίνημα Οικολόγων είναι αυτό της διαφάνειας των Κομμάτων. Θα οδηγήσει κάπου πιστεύετε;

Είμαστε το μόνο πολιτικό Κίνημα που συμμετέχει στην εκστρατεία υπογραφών για την διαφάνεια. Μακάρι να ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα κόμματα… αλλά ξέρετε… αυτά τα πράγματα δεν γίνονται για το θεαθήναι. Χρειάζεται θέληση και τόλμη για να μπορέσεις να απαιτήσεις πλήρη διαφάνεια του «οίκου» σου. Όταν είσαι διαπλεκόμενος σίγουρα δεν θα πάρεις εύκολα μια τέτοια απόφαση.

Δηλαδή τα υπόλοιπα Κόμματα είναι διαπλεκόμενα;

Ζούμε σε εξωπραγματικό κόσμο; Δεν γνωρίζουμε το σάπιο κομματικό κατεστημένο; Προκαλώ τα υπόλοιπα κόμματα να καταθέσουν δημόσια το «πόθεν έσχες» τους, τις αναλυτικές οικονομικές τους καταστάσεις και να μιλήσουν ξεκάθαρα για τις σχέσεις τους με επιχειρηματίες. Μάλιστα πρόσφατα δήλωσα ότι και η Βουλή θα πρέπει να αναρτήσει στην ιστοσελίδα της το «πόθεν έσχες» των μελών της. Ξέρετε, η το πολίτευμα της δημοκρατίας για να είναι όντως δημοκρατικό προϋποθέτει ισονομία. Ισονομία μεταξύ πολιτικών και πολιτών. Όταν θα επιτύχουμε αυτή την σχέση τότε θα μπορούμε να μιλάμε και για ένα υγιές πολίτευμα. Άρα το πρόβλημα της διαπλοκής είναι βαθύτερο: είναι πολιτειακό και θεσμικό. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι η διαπλοκή δεν έχει όνομα και επίθετο.

Είχατε τοποθετηθεί πριν λίγες μέρες για το θέμα της κατάθεσης Ηλιάδη…

Ναι. Ήταν μια ξεκάθαρη τοποθέτηση και μάλιστα με συγκεκριμένη πρόταση.

Δηλαδή;

Τόνισα ότι θα πρέπει επιτέλους να απαγορευτούν νομοθετικά τα αστρονομικά ποσά για απολαβές ταμείων προνοίας (π.χ. 3.500.000 ταμείο προνοίας) και να παγοποιηθεί κάθε «δικαίωμα» από τα ταμεία, αποζημιώσεις, μετοχές, καταθέσεις κλπ, μέχρι τη διερεύνηση των ποινικών ευθυνών.

Αυτό βέβαια θα πρέπει να ισχύσει για κάθε μεγαλομέτοχο τραπεζίτη. Εάν θέλουμε να μιλήσουμε και για κάθαρση στο τραπεζικό σύστημα ιδού η Ρόδος…

Καθημερινά πάντως δείχνετε την αγωνιστικότητά σας ως Κίνημα Οικολόγων…

Και θα συνεχίσουμε. Και ειδικά ως νέοι δεν θα επιτρέψουμε άλλο τον εκμηδενισμό της αξιοπρέπειας μας. Έχουμε και γνώσεις και όρεξη τόσο για να δουλέψουμε όσο και για να προσφέρουμε. Ας μας κάνουν λοιπόν την χάρη ορισμένοι διότι χρεωκοπία των επόμενων γενεών συνεπάγεται με εσχάτη προδοσία. Και σίγουρα δεν θα μείνει ατιμώρητη.