Ανδρέας Μασούρας:”Μιλάμε για ένα σκάνδαλο μεγατόνων. Μεγαλύτερο και απ’ αυτό του ΣΑΠΑ”

Αν δεν μπορεί η ίδια η δικαιοσύνη να γκρεμίσει την «παράγκα» τότε ας την γκρεμίσει ο κόσμος…

Ο Αντιπρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, Ανδρέας Μασούρας, μιλά για τα στημένα στο ποδόσφαιρο, για τις μίζες και για τις καταγγελίες του διαιτητή, σε συνέντευξη του στο Laimitomos.com.

Πώς βλέπετε τις εξελίξεις γύρω από το θέμα των «στημένων» και τις καταγγελίες Παναγή; Θα υπάρξει δικαιοσύνη;

Θα αστειεύεστε βέβαια. Είναι ξεκάθαρο. Κάποιοι – και όχι αόριστα αλλά συγκεκριμένα – θέλουν να κλείσουν την υπόθεση. Το πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η ίδια η Νομική Υπηρεσία σέρνει – απ’ ότι φαίνεται τον χορό της συγκάλυψης. Αν κάνω λάθος, και μακάρι να κάνω λάθος, ας με διαψεύσει ο ίδιος ο Γενικός Εισαγγελέας.

Αν συμβαίνει το αντίθετο όμως, τότε ας μιλήσουμε στα ίσια: Είναι πολλά απ’ ότι φαίνεται τα διαπλεκόμενα συμφέροντα και θα πρέπει να λογοδοτήσουν πολλοί.

Υποβλήθηκε μάλιστα και ποινή από την ΚΟΠ στον διαιτητή…

Κοιτάξτε… αυτές οι συμπεριφορές, είναι οι συμπεριφορές του κατεστημένου που θρέφαμε τόσα χρόνια με την ψήφο μας. Απλά τα πράγματα. Η διαπλοκή μεταξύ πολιτικής και ποδοσφαίρου είναι εδώ, υπάρχει και το πιο ανησυχητικό είναι ότι ακόμα και μετά τις καταγγελίες συνεχίζουν να κοροϊδεύουν και να εμπαίζουν τον κόσμο και χιλιάδες φιλάθλους. Αλλά γιατί δεν το απλοποιούμε το ζήτημα;

Αν δεν μπορεί η ίδια η δικαιοσύνη να γκρεμίσει την «παράγκα» τότε ας την γκρεμίσει ο κόσμος…

Επανάσταση φιλάθλων;…

Δεν είναι μόνο θέμα των φιλάθλων. Είναι θέμα όλων των πολιτών αυτού του τόπου που τόσα χρόνια έκαναν φαγοπότι στις πλάτες μας με μίζες και ξέπλυμα χρήματος. Φτάσαμε σήμερα στην σημερινή κατάντια. Ένα κράτος χωρίς την παραμικρή υποδομή ανάπτυξης. Το δυσάρεστο με το ποδόσφαιρό όμως είναι ότι αυτοί οι κύριοι εκμεταλλεύτηκαν την αγάπη των φιλάθλων για τις ομάδες τους και την μετέτρεψαν σε μια τεράστια επιχείρηση ξεπλύματος και διακίνησης μαύρου χρήματος.

stimena -

Τι προτείνετε; Πώς μπορούν να διαφανεί η πορεία των χρημάτων;

Μα αν δεν υπάρξει η θέληση από την Νομική Υπηρεσία πώς θέλετε να διαφανεί η πορεία; Ο τρόπος όμως πολύ απλός. Να ανοίξουν άμεσα όλοι οι λογαριασμοί και οι συνδεδεμένοι λογαριασμοί της ΚΟΠ και των στελεχών της. Να ανοίξουν λογαριασμοί επίσης εταιρειών που ανήκουν σε συνδεδεμένα πρόσωπα με την Ομοσπονδία και σε συνάρτηση με την ημερολογιακή συνταύτιση να διαφανεί η πορεία των χρημάτων, που σίγουρα βγαίνει και εκτός Κύπρου.

Θα πρέπει όμως να δούμε και μέσω της Βουλής πιο «τεχνικά» ζητήματα. Για παράδειγμα οι μισθοί στην ΚΟΠ.

Υπάρχει έμμισθο στέλεχος – για παράδειγμα – που ακουμπά τις 10.000 μηνιαίως.

Επανέρχομαι στο θέμα του προστίμου που επέβαλε η ΚΟΠ στον διαιτητή. Το θεωρείτε ορθό;

Μια Ομοσπονδία η οποία εμπλέκεται σε ένα τόσο μεγάλο σκάνδαλο τότε παύει να έχει τον θεσμικό χαρακτήρα τον οποίο είχε μέχρι σήμερα και άρα δεν δικαιούται να επιβάλλει πρόστιμα. Με άλλα λόγια η ενέργεια αυτή δεν έχει κάποια νομική ισχύ. Εδώ ταιριάζει η κυπριακή παροιμία «αντί να τρίζει η άμαξα τρίζει ο αμαξηλάτης» ή ακόμα καλύτερα «φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης». Έλεος. Είναι αστεία πράγματα αυτά. Αστεία αλλά προκαλούν.

Αντί κάποιοι να προβαίνουν σε ενέργειες εκφοβισμού του Μάριου Παναγή θα ήταν καλύτερα να βοηθήσουν στην κάθαρση της «παράγκας» του ποδοσφαίρου.

Πιστεύετε ότι τον εκφοβίζουν για να σταματήσει να μιλά;

Μιλάμε για ένα σκάνδαλο μεγατόνων. Μεγαλύτερο και απ’ αυτό του ΣΑΠΑ. Αντιλαμβάνεστε άρα για πόσα μυστικά υπάρχουν ακόμα καλά κρυμμένα. Αντιλαμβάνεστε τι θα συμβεί όταν ανοιχτούν λογαριασμοί. Αντιλαμβάνεστε τι θα συμβεί όταν αρχίσουν οι συλλήψεις. Αλήθεια γιατί καθυστερούν; Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το θέμα; Θα γίνουν επιτέλους δίκες;

Η Πολιτεία από την πλευρά της οφείλει να προστατεύσει τον διαιτητή με κάθε τρόπο. Έχει χρέος να το πράξει. Δεν είναι ζήτημα απλά ενός ατόμου. Είναι χρέος προς τους Θεσμούς και την Δημοκρατία.

Ο διαιτητής κάνει λόγο και για εμπλοκή πολιτικού προσώπου…

Αν υπάρχει στο μαρτυρικό υλικό όνομα πολιτικού προσώπου – και εάν το πρόσωπο αυτό είναι βουλευτής – τότε ο Γενικός Εισαγγελέας θα πρέπει να αποταθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο για άρση της βουλευτικής ασυλίας.

Ο ρόλος των σωματείων ποιος πρέπει να είναι κατά την γνώμη σας και πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την μεγάλη αυτή κρίση στην ΚΟΠ;

Καταρχήν τα σωματεία θα πρέπει να αποκοπούν από την σχέση τους με τα κόμματα. Δυστυχώς, μεταξύ των οπαδών υποβόσκει μια διαχρονική κομματική αντιπαράθεση , η οποία εκφράζεται στα γήπεδα με φαινόμενα βίας και φανατισμού. Άρα λοιπόν η κομματικοποίηση στο ποδόσφαιρο δεν έχει ως αποτέλεσμα μόνο την διαφθορά αλλά και προσθέτει στο φανατισμό των οπαδών.

Τα Σωματεία θα πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να σεβαστούν και να ακούσουν τους φιλάθλους τους. Να «κατέβουν» κάτω στην βάση και να αφουγκραστούν τις έγνοιες και τις ανησυχίες τους. Η επανάσταση στο ποδόσφαιρο, η επανάσταση για ένα καθαρό ποδόσφαιρο χωρίς κόμματα και μίζες, μπορεί να ξεκινήσει από τα ίδια τα Σωματεία.

Άλλωστε ήρθε η ώρα να σπάσει ο κλοιός του συστήματος και να αποκαλυφθούν όσα πρέπει να αποκαλυφθούν. Όσοι ευθύνονται για την κατάντια του κυπριακού ποδοσφαίρου ήρθε η ώρα να αναλάβουν τις ευθύνες τους.