Αναχωρεί η τρίτη και μεγαλύτερη ανθρωπιστική βοήθεια προς το Λίβανο

Αναχωρεί η τρίτη και μεγαλύτερη ανθρωπιστική βοήθεια προς το Λίβανο

Συνολικά 20 εμπορευματοκιβώτια με τρόφιμα και δυο με φάρμακα αναχωρούν το απόγευμα με εμπορικό πλοίο από το λιμάνι Λεμεσού, αποτελώντας μαζί με τις προηγούμενες αποστολές, την μεγαλύτερη ανθρωπιστική βοήθεια που απέστειλε ποτέ η Κύπρος στο εξωτερικό.

Σε χαιρετισμό του, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε;

Η Κυπριακή Δημοκρατία ανταποκρίθηκε θετικά από την πρώτη στιγμή στο κάλεσμα για αποστολή βοήθειας και έχει συνδράμει έμπρακτα, ποικιλότροπα και ουσιαστικά καθ’ όλη τη διάρκεια του περασμένου μηνός στην προσπάθεια αντιμετώπισης της έκτακτης κατάστασης, ως αποτέλεσμα της καταστροφικής έκρηξης που σημειώθηκε στο λιμάνι Βηρυτού, στις 4 Αυγούστου.

Ενδεικτικά και μόνο αναφέρω

. την αποστολή εντός των πρώτων 24 ωρών (στις 5 Αυγούστου) δύο ελικοπτέρων της Κυπριακής Αστυνομίας με δεκαμελή ομάδα διασωστών της ΕΜΑΚ και της ΜΜΑΔ,

. την ναύλωση πτήσης εντός των πρώτων 48 ωρών για μεταφορά στο Λίβανο 6,5 περίπου τόνων φαρμάκων και επισιτιστικής βοήθειας και για τον επαναπατρισμό δεκάδων συμπατριωτών μας (στις 6 Αυγούστου),

. την αποστολή στις 11 Αυγούστου 70 τόνων επισιτιστικής βοήθειας, ρουχισμού, φαρμακευτικών σκευασμάτων και ιατρικών αναλώσιμων, καθώς και

. την αποστολή τριμελούς ομάδας των Εθελοντών Γιατρών Κύπρου, υπό την Δρα Ελένη Θεοχάρους.

Επιπροσθέτως των πιο πάνω, η Κυβέρνηση ανακοίνωσε την απόφαση της για διάθεση ποσού της τάξης των 5 εκ. ευρώ για σκοπούς άμεσης ανθρωπιστικής ανακούφισης. Είμαστε σε συνεχή επαφή με την Πρεσβεία του Λιβάνου για να εξεύρουμε τον καλύτερο και πιο αποτελεσματικό τρόπο για διάθεση της βοήθειας αυτής.

Συνολικά 20 εμπορευματοκιβώτια με τρόφιμα και δυο με φάρμακα αναχωρούν το απόγευμα με εμπορικό πλοίο από το λιμάνι Λεμεσού, αποτελώντας μαζί με τις προηγούμενες αποστολές, την μεγαλύτερη ανθρωπιστική βοήθεια που απέστειλε ποτέ η Κύπρος στο εξωτερικό.

Σε χαιρετισμό του, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, υπενθύμισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ανταποκρίθηκε θετικά

που συγκεντρώθηκε μέχρι στιγμής, πέραν των 200 τόνων, αποτελούμενο από φάρμακα και τρόφιμα. Η βοήθεια συγκεντρώθηκε μετά από σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για διάθεση φαρμακευτικών σκευασμάτων από το Υπουργείο Υγείας και τα τρόφιμα από την επιτυχή εκστρατεία συγκέντρωσης τροφίμων που διενεργήθηκε από τον Επίτροπο Εθελοντισμού σε συνεργασία με εθελοντικές και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Η όλη προσπάθεια για παροχή άμεσης βοήθειας στη πληγείσα γειτονική φίλια χώρα, συντονίστηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών και σε αυτή συνεισέφεραν ενεργά ο Επίτροπος Εθελοντισμού, τα συναρμόδια Υπουργεία και Υπηρεσίες της Δημοκρατίας, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ο ιδιωτικός τομέας και, με μαζικό και συγκινητικό τρόπο οφείλω να πω, οι πολίτες της Δημοκρατίας.

Εκ μέρους της πολιτείας θα ήθελα να ευχαριστώ θερμά όλους όσους ανταποκρίθηκαν και συνέβαλαν καθ’ οποιοδήποτε τρόπο σε αυτή την προσπάθεια ανθρωπιστικού χαρακτήρα, όπως και την φίλη Πρέσβη του Λιβάνου κα Claude El Hajal για την άψογη συνεργασία που είχαμε στην διεκπεραίωση των κοινών μας προσπαθειών.

Μέσα από την έμπρακτη συνεισφορά και συμπαράσταση σε τέτοιες κρίσιμες περιόδους, αναδεικνύονται με τον καλύτερο τρόπο τα ευγενή αισθήματα αλληλεγγύης του λαού μας και εδραιώνονται οι διαχρονικοί, αδελφικοί δεσμοί που μας ενώνουν με το λαό του γειτονικού Λιβάνου.