Αναφορά του Προέδρου της Βουλής στην Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

O Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρης Συλλούρης στη συνεδρία της ολομέλειας της Βουλής την Παρασκευή, 1η Δεκεμβρίου 2017, αναφέρθηκε στην Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Η αναφορά του Προέδρου της Βουλής έχει ως ακολούθως:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η 25η Νοεμβρίου από το 1999 έχει οριστεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Ωστόσο, οι γυναίκες που βίωσαν και βιώνουν βία έχουν ανάγκη από στήριξη και φροντίδα κάθε μέρα.

Η βία κατά των γυναικών παρουσιάζεται σε ποικίλες μορφές, σεξουαλική, σωματική, ψυχολογική, και συνιστά εκδήλωση των ιστορικά άνισων σχέσεων ισχύος μεταξύ γυναικών και ανδρών. Μας ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι τα περιστατικά βίας κατά των γυναικών είναι πολλαπλάσια αυτών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Τα στατιστικά στοιχεία για το τι συμβαίνει σε όλο τον πλανήτη τρομάζουν: Mια στις τρεις γυναίκες πέφτει θύμα βιασμού και ξυλοδαρμού κατά τη διάρκεια της ζωής της και μια στις τρεις γυναίκες κάποια στιγμή της ζωής της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από το σύντροφό της.

Ως κοινοβούλιο καταδικάζουμε κάθε μορφή βίας ενάντια στις γυναίκες και διαβεβαιώνουμε ότι θα εργαστούμε για την εξάλειψή της και την κατάκτηση της έμφυλης ισότητας, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες και δράσεις για πάταξη του φαινομένου.»