Ανατροπή στην υπόθεση Θανάση Νικολάου- Πρόσωπο ομολόγησε ότι τον σκότωσε με άλλα πρόσωπα

Ανατροπή στην υπόθεση του αδικοχαμένου εθνοφρουρού, Θανάση Νικολάου, μετά από αποκάλυψη των δικηγόρων της οικογένειας στο πλαίσιο της θανατικής ανάκρισης.

Οι δικηγόροι της οικογένειας, ζητούν όπως προσκομίσουν στο Δικαστήριο μαρτυρία που υπάρχει ενώπιον των Αρχών και λέει ότι πρόσωπο, ομολόγησε ότι μαζί με άλλους σκότωσαν τον Θανάση Νικολάου. Ειδικότερα σύμφωνα πάντα με τους δικηγόρους της οικογένειας, η μαρτυρία αναφέρει ότι το εν λόγω πρόσωπο που έδωσε τη μαρτυρία φέρεται να κτύπησε με άλλους τον Θανάση και να επήλθε ο θάνατός του.

Στο επίκεντρο της αντεξέτασης τέθηκε το ζήτημα των εξωτερικών κακώσεων, με την εκπρόσωπο της Νομικής Υπηρεσίας να αναφέρει ότι «κανένας ιατροδικαστής δεν αναφέρεται στις ιατροδικαστική του έκθεση, για εξωτερικές κακώσεις στο σώμα του Θανάση», παραπέμποντας στις εκθέσεις Ματσάκη, Σταυριανού και Κουτσάφτη.

Από πλευράς της οι δικηγόροι της οικογένειας έφεραν ένταση και παρέπεμψαν στην έκθεση του Κουτσάφτη. Πρόκειται για τεκμήριο που υπάρχει στον φάκελο της υπόθεσης με ημερομηνία 11/2/18.

Η κ. Ξενοφώντος ανέγνωσε απόσπασμα της έκθεσης Κουτσάφτη όπου αναφέρει ότι «Η παντελής απουσία έστω κ ολίγων ελαφριών εξωτερικών κακώσεων, η πλήρη απουσία χαρακτηριστικών είναι πτώσεως εξ ύψους..”

Από την πλευρά της κ. Καραγιάννη, ανέφερε: Αφού δεν έπεσε πως να τις εντοπίσει (εξωτερικές κακώσεις). Δεν υπήρχαν αφού δεν έπεσε, στραγγαλίστηκε. Μου δώσατε στο πιάτο την απάντηση. Κάποιος που πέφτει από 30 μέτρα, τον μαζεύουν με το κουταλάκι. Μιλάμε για εκχυμώσεις, όχι κακώσεις».

Στο επίκεντρο της αντεξέτασης τέθηκε το ζήτημα των εξωτερικών κακώσεων, με την εκπρόσωπο της Νομικής Υπηρεσίας να αναφέρει ότι «κανένας ιατροδικαστής δεν αναφέρεται στις ιατροδικαστική του έκθεση, για εξωτερικές κακώσεις στο σώμα του Θανάση», παραπέμποντας στις εκθέσεις Ματσάκη, Σταυριανού και Κουτσάφτη.

Από πλευράς τους, οι δικηγόροι της οικογένειας, έφεραν ένσταση και παρέπεμψαν στην έκθεση Κουτσάφτη. Πρόκειται για τεκμήριο που υπάρχει στο φάκελο της υπόθεσης με ημερομηνία 11/2/2018.

Η κ. Ξενοφώντος ανέγνωσε απόσπασμα της έκθεσης Κουτσάφτη όπου αναφέρει ότι «Η παντελής απουσία έστω κ ολίγων ελαφριών εξωτερικών κακώσεων, η πλήρη απουσία χαρακτηριστικών είναι πτώσεως εξ ύψους..»

Η κ. Ξενοφώντος ρώτησε τη μαρτυρία εάν υπήρχαν οι εκχυμώσεις και κανένας δεν τις είδε με τη μάρτυρα να απαντά «άλλο οι κακώσεις».

Κλήθηκε επίσης να απαντήσει εάν συμφωνεί με την έκθεση Σταυριανού, με την κ. Καραγιάννη να απαντά «ναι, σε κάποια σημεία».

Η δρ.Καραγιάννη διαβάζοντας από την έκθεσή του, αναφορές για κακώσεις, η κ. Ξενοφώντος επανήλθε με ρώτημα τι εννοεί εξωτερικές κακώσεις. «Απάντησα ήδη διεξοδικά. Δεν κρίνω τον Σταυριανό, λέω τη θέση μου», σημείωσε η κ. Καραγιάννη

Σε αυτό το σημείο η κ. Ξενοφώντος είπε στη μάρτυρα ότι δεν γίνεται να παίρνει ότι της συμφέρει από την έκθεση του ιατροδικαστή Πανίκου Σταυριανού για να υπερασπιστεί τη θέση της.

«Εσείς το κάνετε», είπε η κ. Καραγιάννη. «Θέλετε να σας κάνω μάθημα ανατομίας; Με έχετε εκνευρίσει και δεν θέλω να χάσω την ψυχραιμία μου. Εδώ μιλάμε για μια δολοφονία! Προτιμώ να σας χαμογελώ παρά να σας απαντώ. Δεν θα λέω χίλιες φορές το ίδιο πράγμα κοιτάξτε στα πρακτικά».

«Ξεγελάσατε την οικογένεια του θανόντα» είπε μεταξύ άλλων η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας απευθυνόμενη στην μάρτυρα. «Η επιστημονική μου πορεία είναι τόσο φανερή που κανένας δεν μπορεί να την λασπώσει», είπε η μάρτυρας.

Η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, επιπρόσθετα είπε: Κάνατε αυτή την έκθεση για να πάρετε τις 9 χιλιάδες ευρώ για να πληρωθείτε από τον Κύπριο φορολογούμενο». Σε αυτό το σημείο παρενέβη η δικηγόρος της οικογένειας λέγοντας ότι πληρώθηκε και ο κ. Αγαπητός από το Κύπριο φορολογούμενο.

Με απόφασή της η δικαστής έκανε αποδεκτό το αίτημα της οικογένειας να δώσει κατάθεση περιορισμένης έκτασης ως μάρτυρας η κ. Ανδριάνα Νικολάου.

Δεν σχολιάζει η Αστυνομία

Η κατάθεση είναι ημερομηνίας 12 Ιανουαρίου 2024 και αφορά ομολογία ατόμου, σύμφωνα με το οποίο, μαζί με άλλα πρόσωπα, επιτέθηκαν στον Θανάση, προκαλώντας τον θάνατό του, στις 29 Σεπτεμβρίου 2005.

Την αναφορά της δικηγόρου της οικογένειας κλήθηκε να σχολιάσει στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, ο οποίος ανέφερε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει οτιδήποτε.

«Σε σχέση με την αναφορά για μαρτυρία και δεδομένου ότι υπάρχει μια διαδικασία ενώπιον του δικαστηρίου, δεν μπορούμε να σχολιάσουμε οτιδήποτε», είπε ο κ. Ανδρέου.

Τι είπε η δικηγόρος της οικογένειας

Η δικηγόρος της οικογένειας ανέφερε λίγο πριν το τέλος της διαδικασίας της 26ης Φεβρουαρίου ότι υπέβαλε αίτημα το πρωί όπως επανακληθεί ο υπαστυνόμος Μελής Αντωνίου, για να κατατεθεί ενώπιον Δικαστηρίου κατάθεση η οποία πάρθηκε από την Αστυνομία στις 12 Ιανουαρίου του 2024.

Η κατάθεση περιγράφει ομολογία ατόμου, που μαζί με άλλους λέει ότι κτύπησε τον Θανάση Νικολάου τον Σεπτέμβρη του 2005. Η δικηγόρος είπε προς το Δικαστήριο ότι έχει πρόθεση να δώσει σε κεκλεισμένων των θυρών διαδικασία τα ονόματα και τα στοιχεία για να αποφευχθεί ή να μην διακινδυνεύσει οτιδήποτε γύρω από τη μαρτυρία αυτή.