Ανατρεπτικές αλλαγές στην παγκόσμια αγορά υγειονομικής περίθαλψης

Σύμφωνα με νέα έκθεση της PwC, η παγκόσμια αγορά υγειονομικής περίθαλψης αξίας $9,59 τρις. δολαρίων γίνεται δέκτης καινοτομιών που μπορούν να συμπληρώσουν ή να αντικαταστήσουν την παραδοσιακή, πρόσωπο με πρόσωπο, κλινική περίθαλψη τόσο σε αναπτυγμένα, όσο και σε αναπτυσσόμενα κράτη.

Η έκθεση της PwC με τίτλο «Global health’s new entrants: Meeting the world’s consumer», παρουσιάζει τον τρόπο με τον οποίο οι νεοεισερχόμενες εταιρείες ανά το παγκόσμιο των οποίων οι βασικές εργασίες δεν έχουν καμία σχέση με τον τομέα της υγείας ή οι οποίες επεκτείνονται σε νέους ρόλους στον εν λόγω κλάδο πρωτοπορούν στη δημιουργία δυνατοτήτων εικονικής υγειονομικής περίθαλψης, παρέχουν οικονομικά προσιτές και κατάλληλες επιλογές φροντίδας, ευεξία και καλή φυσική κατάσταση και πολλά άλλα. Σύμφωνα με την PwC, αυτές οι ανατρεπτικές επιχειρηματικές διεισδύσεις στον τομέα της υγείας έχουν τη δυνατότητα να αποσπάσουν έσοδα δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων τα οποία διοχετεύονται σήμερα σε παραδοσιακούς παροχείς υγειονομικής περίθαλψης.

Η έκθεση «Νεοεισερχόμενοι στον τομέα της παγκόσμιας υγείας» εξετάζει τέσσερα βασικά ζητήματα:

• Το φαινόμενο της ταχύτερης καινοτομίας στις αναδυόμενες αγορές (Leapfrog Effect)

Η καινοτομία στις αναδυόμενες οικονομίες χαρακτηρίζεται από ταχύτερους ρυθμούς σε σύγκριση με τις αναπτυγμένες χώρες. Σ’ ένα περιβάλλον όπου υπάρχουν επείγουσες ανάγκες αλλά και λιγότερες ρυθμίσεις, οι λύσεις σε ζητήματα υγείας που προσφέρουν οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά είναι δυνατόν να εδραιωθούν γρηγορότερα.

• Την «εικονικοποίηση» των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης

Καθώς ο κόσμος πλησιάζει όλο και περισσότερο στην «εικονικοποίηση» της περίθαλψης – μέσα από τη σύγκλιση της κινητής, ψηφιακής και ασύρματης τεχνολογίας, αναμένεται ότι οι νεοεισερχόμενοι από κλάδους όπως οι τηλεπικοινωνίες, η τεχνολογία και το λιανικό εμπόριο θα ισχυροποιήσουν τη θέση τους.

• Την πλήρωση των κενών του παγκόσμιου συστήματος υγείας

Στις μέρες μας, οι καταναλωτές αναζητούν μια εμπειρία που να αντικατοπτρίζει την άνεση και τη διαφάνεια που χαρακτηρίζουν τη σχέση τους με τον τραπεζικό κλάδο, το λιανικό εμπόριο, τις μεταφορές και άλλες αγοραστικές εμπειρίες. Η πλήρωση των κενών μεταξύ των προσδοκιών των καταναλωτών και της σημερινής ιατρικής υποδομής παρέχει πολλές ευκαιρίες σε νεοεισερχόμενους στον τομέα της παγκόσμιας υγειονομικής περίθαλψης με φρέσκιες ιδέες και δεξιότητες.

• Την αγορά ευεξίας και φυσικής κατάστασης

Η αυξανόμενη αγορά ευεξίας και φυσικής κατάστασης, η οποία, σύμφωνα με την PwC, πιθανόν να αντιπροσωπεύει τα $1,49 τρις. του συνόλου των $9.59 τρις. της παγκόσμιας αγοράς υγείας, προσφέρει μια πιο ευέλικτη προοπτική εισόδου σε επιχειρήσεις που μελετούν τρόπους να ταράξουν τα νερά στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης παρακάμπτοντας κυβερνητικούς ή παραδοσιακούς παροχείς υπηρεσιών υγείας και τα περίπλοκα ρυθμιστικά καθεστώτα.

«Το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης αυξάνεται με ταχύτερους ρυθμούς σε σχέση με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν πολλών κρατών, ενώ σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες η πρόσβαση σε ποιοτική περίθαλψη είναι περιορισμένη», δηλώνει ο Vaughn Kauffman, Επικεφαλής του Τμήματος Νεοεισερχόμενων στον τομέα της Παγκόσμιας Υγείας, της PwC. «Ταυτόχρονα, οργανισμοί ανεξαρτήτως μεγέθους που διαθέτουν τις κατάλληλες γνώσεις, έχουν την ευκαιρία να προσφέρουν στον καταναλωτή έξυπνες και καινοτόμες ιδέες για την αντιμετώπιση των πιο πάνω καθώς και άλλων προκλήσεων στον τομέα της παγκόσμιας υγειονομικής περίθαλψης. Ως αποτέλεσμα, βλέπουμε νεοεισερχόμενους στον τομέα της υγείας να ξεπερνούν τα εθνικά σύνορα και να διαμορφώνουν συνεταιρισμούς με παραδοσιακούς φορείς, ανατρέποντας παλαιότερα πρότυπα».