Ανασχηματισμός εν όψει….

Ποιοι αναμένεται να αναλάβουν τα υπουργεία

Φωτιά έχουν πάρει τα μολύβια στο Προεδρικό από το σβήσε – γράψε των ονομάτων εν όψει του ανασχηματισμού.

Τέσσερα χαρτοφυλάκια, μετά την αποχώρηση των υπουργών του ΔΗΚΟ των Γ. Λακκοτρύπη, Φ. Φωτίου, Κ. Κενεβέζο, Π. Πετρίδη, χηρεύουν.

Το ίδιο συμβαίνει και με την ηγεσία των Ημικρατικών οργανισμών, καθώς μαζί με τους υπουργούς φεύγουν και οι πρόεδροι: κ. Γιώργος Πίπης από την ΑΗΚ, Κώστας Καδής από τον ΚΟΤ και Πρόδρομος Προδρόμου από τον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης. Η αγωνία για την επόμενη μέρα της κρίσιμης συνεδρίασης του ΔΗΚΟ έχει αυξηθεί κατακόρυφα, με τα σενάρια να δίνουν και να παίρνουν.

Ήδη αρκετά ονόματα άρχισαν να ακούγονται ότι θα αναλάβουν τα χαρτοφυλάκια αυτά, ωστόσο προς το παρόν τίποτα δεν είναι σίγουρο, καθώς όλα θα κριθούν την Πέμπτη την επόμενη ημέρα της κρίσιμης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ.

Παρά το γεγονός ότι και οι τέσσερις υπουργοί του ΔΗΚΟ άμεσα και έμμεσα εξέφρασαν την επιθυμία τους να παραμείνουν, ωστόσο μετά την απόφαση του Ν. Παπαδόπουλου για αποχώρηση από την κυβέρνηση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης φέρετε να είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε ανασχηματισμό. Θα αλλάξει όπως λένε καλά γνωρίζοντες το θέμα όχι μόνο τους υπουργούς του ΔΗΚΟ, αλλά θα μεταθέσει και δικούς του υπουργούς σε άλλα πόστα, τα οποία θεωρεί ότι είναι μείζονος σημασίας.

Ιδιαίτερη βαρύτητα, όπως όλα δείχνουν, θα δώσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην επιλογή του προσώπου που θα αναλάβει το υπουργείο Ενέργειας, μιάς και το υπουργείο αρμόδιο για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου και τις επενδυτικές συμφωνίες που πρέπει να γίνουν θεωρείται κρίσιμο για το μέλλον της Κύπρου.

Φυσικό και επόμενο λοιπόν είναι για τη θέση αυτή να ο Πρόεδρος θέλει να επιλέξει έναν άνθρωπο εμπιστοσύνης. Μεταξύ των ονομάτων που βρίσκονται στο τραπέζι, πάντα σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές είναι αυτό του κ. Μάνθου Μαυρομμάτη με χρόνια εμπειρία στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και το όνομα της, επίσης έμπειρης με βάση και το βιογραφικό της, Γενικής Ελέγκτριας κ. Χρυστάλλας Γιωρκάτζη.

Ονόματα όμως άρχισαν να ακούγονται και για τα άλλα τρία υπουργεία που χηρεύουν. Για το Άμυνας ακούγεται έντονα το όνομα του νυν διοικητή της ΚΥΠ κ. Αντρέα Πενταρά και για το Υγείας το όνομα του κ. Φίλιππου Πατσαλή.

Διαφορετική όμως θα είναι η επιλογή για το Παιδείας, καθώς ήδη στο τραπέζι έχουν πέσει διάφορα ονόματα. Κάποια σενάρια κάνουν λόγο για μετακίνηση στο συγκεκριμένο υπουργείο του νυν Υπουργού Συγκοινωνιών κ. Τάσου Μητσόπουλου και κάποια άλλα ότι συζητούνται τα ονόματα του κ. Αλέξη Γαλανού και του κ. Σταύρου Ζένιου.

Σε περίπτωση όμως που ο νυν υπουργός Συγκοινωνιών κ. Τάσος Μητσόπουλος μεταφερθεί στο υπουργείο Παιδείας, όπως ο ίδιος είχε εκφράσει και στο παρελθόν την επιθυμία αυτή, τότε κάποιος άλλος θα αναλάβει τη θέση του.

Τα σενάρια είναι πολλά, όπως και τα ονόματα που θα αναλάβουν και τώρα μένει να δούμε ποιος τελικά θα αναλάβει και σε ποιο πόστο. Το μόνο σίγουρο πάντως, είναι ότι η απόφαση του Προέδρου για ανασχηματισμό είναι 100% σίγουρη και από την Πέμπτη η Κύπρος θα προχωρήσει μπροστά με νέα κυβερνητική σύνθεση.

Αυτό μάλιστα που καθιστά σίγουρη την απόφαση του προέδρου για ανασχηματισμό μέχρι την Πέμπτη, είναι η δυσαρέσκεια των Κυπριών πολιτών για την αποζημίωση που ενδέχεται να λάβουν οι υπουργοί για τη θητεία τους. Υπενθυμίζεται ότι εάν οι υπουργοί του ΔΗΚΟ μείνουν στις θέσεις τους μέχρι τις 4 Μαρτίου, όπως ανακοίνωσαν οι ίδιοι θα στοιχίσουν πολλά χρήματα στον κυπριακό λαό.

Έτσι, η απόφαση του Προέδρου, όπως λένε οι πληροφορίες είναι να προχωρήσει ο ανασχηματισμός εντός των επόμενων ωρών, προκειμένου να προλάβει τη συμπλήρωση των πλήρων δικαιωμάτων τους για τον «Περί Συντάξεων Ορισμένων Αξιωματούχων της Δημοκρατίας», πριν την Παρασκευή που κλείνει ένας χρόνος διακυβέρνησης Αναστασιάδη.