Αναστασιάδης: Τέλος εποχής για το …ρουσφέτι

Άτομα κύρους, μετά από δημόσια ακρόαση στη Βουλή, θα διορίζονται στα διοικητικά συμβούλια των ημικρατικών οργανισμών… «ρουσφέτι τέλος», δήλωσε ρητά ο υποψήφιος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Επιτροπή Διορισμού και Προαγωγών- που σχεδιάζει να συστήσει ο κ. Αναστασιάδης- θα εξετάζει τους υποψηφίους , με διαδικασίες που θα «απαγορεύουν» στα κόμματα να ευνοούν συγκεκριμένα άτομα, για να έχουν την πλειοψηφία στα Διοικητικά Συμβούλια…. «Θέλω να βεβαιώσω τους κυρίους του ΑΚΕΛ, που λένε ότι ο Αναστασιάδης ή η νέα Κυβέρνηση θα παύσει, τάχα, τα μέλη των ΔΣ – που διόρισαν αυτοί με χαρακτηρισμούς δικός μας, φιλικός σ` εμάς –  ότι δεν θα ακολουθήσουμε το παράδειγμα τους. Θα επιλέξουμε πρόσωπα που έχουν τη γνώση του διοικείν, που έχουν τη γνώση του επιχειρείν, που έχουν την τεχνογνωσία και μπορούν να διοικήσουν Ημικρατικούς οργανισμούς με αποτελεσματικό τρόπο, για να τους κάνουν και λειτουργικούς και αποδοτικούς. Επομένως, τέρμα το ρουσφέτι».

Μιλώντας με νέους, σε εκδήλωσε που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό, ο υποψήφιος πρόεδρος αναφέρθηκε στο μνημόνιο και καταλόγισε στην κυβέρνηση καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις, έλλειψη σοβαρότητας και αξιοπιστίας… «αυτό που επείγει είναι να διαπραγματευτούμε ότι έμεινε για διαπραγμάτευση και να δούμε πώς μπορούμε να διαφοροποιήσουμε και κάποιους όρους, για να επιτύχουμε το συντομότερο δυνατό να αποκτήσουμε τη δυνατότητα της ρευστότητας… έγιναν ήδη κρούσεις για να δούμε για κάποιον προσωρινό δανεισμό, για να μας δοθεί η άνεση του χειρισμού της δανειακής σύμβασης με την Τρόικα”.

Μιλώντας για τα σχέδια του για τους νέους, δεσμεύθηκε για κατακόρυφη αύξηση των κονδυλίων στα προγράμματα για νέους… «όταν οι άλλοι, για μια πενταετία, έδωσαν 6 εκατομμύρια για τη νεανική επιχειρηματικότητα, εμείς δηλώνουμε και το εννοούμε, κάτω έστω και από τις σημερινές συνθήκες, ότι θα διατίθεται το 1% του κρατικού προϋπολογισμού, δηλαδή 75 εκατομμύρια… Αν δεν επενδύσεις στη νεολαία, δεν επενδύεις πουθενά. Είσαι στην ουσία χωρίς όραμα, χωρίς προοπτική και ένα κράτος το οποίο παραγνωρίζει τους νέους του, παραγνωρίζει στην ουσία το μέλλον του”.

Για το Κυπριακό, ο κ. Αναστασιάδης, είπε πως η η διζωνική”είναι σίγουρα οδυνηρή λύση… δεν είναι εύκολο να ανατραπούν όλα όσα έχουν συμφωνηθεί μέχρι σήμερα, κατά τρόπο που να μπορούμε να αναμένουμε πως θα μπορέσουμε να συζητήσουμε πάνω σε μια άλλη βάση” . Και πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια  “ενδεχόμενα να είναι η αφορμή που ζητά η Τουρκία για να επιτύχει τους στόχους της”.

Θα γίνει προσπάθεια βασισμένη σε συμφωνίες και ψηφίσματα των Η.Ε, με περιεχόμενο «που να μας επιτρέπει να λειτουργούμε όπως και οι υπόλοιπες των ευρωπαϊκών χωρών, να διασφαλίζει ότι θα απαλλαγούμε από τα κατοχικά στρατεύματα, ότι θα απαλλάξουμε αυτόν τον τόπο από τους έποικους, ότι θα αποκαταστήσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα, ότι θα δημιουργήσουμε συνθήκες που θα μας επιτρέπουν πραγματικά να ζούμε με ασφάλεια αλλά και να δημιουργούμε την προοπτική της ειρηνικής συμβίωσης».