Αναστασιάδης: Περνάμε δύσκολες ώρες με την οικονομία, σημαντική η αντιμετώπιση του εθνικού προβλήματος

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είπε πως η επικέντρωση της προσοχής μας αυτή την ώρα μπορεί να είναι στην ανάκαμψη της οικονομίας, στην αντιμετώπιση των καθημερινών κρίσιμων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και η κοινωνία, αλλά την ίδια ώρα έχουμε στο μυαλό, στη σκέψη και στις ψυχές μας την ανάγκη, το συντομότερο δυνατόν, να εργαστούμε με μεθοδικότητα και μέσα από την ενότητα να πετύχουμε την απελευθέρωση από τον κατοχικό στρατό.

Αυτό που θέλουμε και επιδιώκουμε, σημείωσε, είναι να επανενώσουμε την πατρίδα μας και να τη μετατρέψουμε σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, όπου ο καθένας θα νιώθει περήφανος.

Σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια των Κοινοτικών Κτιρίων του Φοινιού, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως χωρίς αμφιβολία περνάμε δύσκολες ώρες κι είναι καλά γνωστό ότι μπήκαμε σε μια βαθιά οικονομική κρίση όμως εξίσου σημαντικό είναι η αντιμετώπιση του εθνικού προβλήματος.

Εξέφρασε την πεποίθηση πως με τη βούληση, τη θέληση και το πείσμα που μας διακρίνει θα πετύχουμε αυτό που ξαναπετύχαμε, το μεγάλο θαύμα της ανασυγκρότησης, της επανεκκίνησης, της δημιουργίας και πάλι των συνθηκών που να μας επιτρέπουν να ζήσουμε όπως και στο παρελθόν: Περήφανοι.

Σημείωσε ότι τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα, δεν μας αποπροσανατολίζουν από την ανάγκη, αλλά και την πρόθεσή μας, να στηρίξουμε πρωτοβουλίες και δράσεις που ενδυναμώνουν τις σχέσεις κεντρικής και τοπικής διοίκησης και αναβαθμίζουν την τοπική αυτοδιοίκηση.

Μέγα ρόλο στην ενίσχυση της σχέσης κεντρικής και τοπικής διοίκησης, συνέχισε, διαδραματίζει η αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και η αξιοποίηση των διαρθρωτικών ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

“Μετά και τις πρόσφατες προσπάθειες και παρεμβάσεις μας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, έχει επιτευχθεί η αύξηση της συνεισφοράς της Ευρώπης στα εκτελούμενα συγχρηματοδοτούμενα έργα, και προς αυτή την κατεύθυνση οφείλουμε να στρέψουμε την προσοχή και τις προσπάθειές μας, κατά τρόπο που να γίνουμε αποτελεσματικότεροι στην απορρόφηση των εκατοντάδων εκατομμυρίων που προσφέρονται για αξιοποίηση”, πρόσθεσε.

Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που επισημαίνω, σημείωσε, ότι ήδη έχουμε κατορθώσει να αυξήσουμε το ποσοστό της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης από 50% σε 85% για το 2013, για τα έργα που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο. Αυτό θα έχει συνέχεια και για τα έτη 2014 και 2015, αφού η χρηματοδότηση από 50% θα ανέλθει σε 73%.

Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι το έργο ξεκίνησε από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις και σε συνεργασία με τις Τοπικές Αρχές συνέτεινε στην ενδυνάμωση των δεσμών μεταξύ Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κεντρικής Κυβέρνησης.

Πρόκειται για έργο, σημείωσε, που καταδεικνύει την αξία της συνέχειας στην άσκηση της εκτελεστικής εξουσίας.

Συγχάρηκε τον Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου και δια του Προέδρου, τα Μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου και τους προγενέστερους τους, οι οποίοι μέσα από την προσπάθεια, τη σύλληψη του οράματος και με τη βοήθεια της Πολιτείας έκαναν κατορθωτό σήμερα, η κοινότητα του Φοινιού να χαίρεται ένα έργο το οποίο πραγματικά όχι μόνο κοσμεί το Φοινί, αλλά ολόκληρη την περιοχή και αναδεικνύει τη δράση και το ρόλο που μπορεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση να διαδραματίσει.

Με χαρά, είπε, καλούμαστε να εγκαινιάσουμε τα Κοινοτικά Κτίρια του Φοινιού, που εκτός από τη στέγαση της Κοινοτικής Αρχής και τη διάθεση αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, θα στεγάσει τις παραδοσιακές τέχνες του Φοινιού, όπως η περίφημη αγγειοπλαστική, τα φοινιώτικα λουκούμια, την καρεκλοποιία κ.α.

Ο Πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι “η Κυβέρνηση θα είναι πάντοτε δίπλα σας, θερμός συμπαραστάτης στην κάθε ενέργεια και προσπάθειά σας για την ανάπτυξη και την πρόοδο της κοινότητάς σας, αλλά της υπαίθρου, γενικά”.

Η Κυβέρνηση, συνέχισε, στηρίζει την ύπαιθρο και τα παραδοσιακά προϊόντα και αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ενίσχυση του πληθυσμού, κυρίως των νέων της υπαίθρου, με συγκεκριμένα μέτρα για την αξιοποίηση της φυσικής ομορφιάς των ορεινών θερέτρων, τη στήριξη των τοπικών αρχών για ανάπτυξη και αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων της, την εθνική πιστοποίηση παραδοσιακών προϊόντων, την επιχορήγηση μικρών και οικογενειακών επιχειρήσεων, την προβολή των τοπικών προϊόντων της περιοχής του Τροόδους και την οικονομική ενίσχυση για τη νεανική επιχειρηματικότητα, αλλά και την κατάρτιση νέων της υπαίθρου κ.α.

Σε μια εποχή που θεσμοί και αξίες απαξιώνονται επικίνδυνα, κατέληξε, η υπενθύμιση της ιστορίας και της παράδοσης μας, όπως θα επιχειρηθεί μέσα από τη δραστηριότητα του Κοινοτικού Κέντρου που εγκαινιάζουμε σήμερα, αποτελούν φάρο και οδηγό πολύτιμο.