Αναστασιάδης: Οι πληγές της εισβολής και της κρίσης ατσαλώνουν τη βούληση μας για αγώνα

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετά την στρατιωτική παρέλαση για την 53η επέτειο ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε ότι οι πληγές της εισβολής και της κρίσης ατσαλώνουν τη βούληση και την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε τον αγώνα.

Πλαισιωμένος από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον Υπουργό Άμυνας Φώτη Φωτίου ο Πρόεδρος τόνισε ότι η 53η επέτειος της εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας μπορεί να βρίσκει την πατρίδα μας με δύο βασικά πληγές, τη μία της εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής του βόρειου τμήματος και της οικονομικής κρίσης που έπληξε την πατρίδα μας.

Συμπλήρωσε όμως ότι η εισβολή και η κρίση ατσαλώνουν την θέληση και αποφασιστικότητά μας «να συνεχίσουμε αγωνιζόμενοι, έτσι που όχι μόνο να προασπίσουμε αυτά που παραλάβαμε, αλλά ταυτόχρονα με μια συμφωνία που θα απαλλάσσει την πατρίδα μας από τα κατοχικά στρατεύματα, θα την απελευθερώνει και θα την επανενώνει, θα ξαναβρούμε εις όλη της την επικράτεια αρχές και αξίες που ισχύουν και για τα υπόλοιπα των ευρωπαϊκών κρατών».

Ο Πρόεδρος ευχήθηκε δύναμη, κουράγιο και πείσμα στον κυπριακό λαό και διαβεβαίωσε ότι κύρια μέριμνα είναι να συνεχίσουμε να ενδυναμώνουμε την αμυντική θωράκιση έτσι ώστε να μπορέσουμε να είμαστε ακόμα ισχυρότεροι στη διαπραγμάτευση.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Δημήτρης Αβραμόπουλος ανέφερε ότι Ελλάδα και Κύπρος πορεύονται μέσα σε πνεύμα αλληλεγγύης, έχοντας ένα και μόνο σκοπό την ενότητα του νησιού.

Ανέφερε ότι η συγκυρία είναι δύσκολη εκφράζοντας την πεποίθηση ότι Ελλάδα και Κύπρος, οι οποίες αντιμετωπίζουν τις ίδιες προκλήσεις, τελικά θα τα καταφέρουν.

«Θα ήθελα να μεταφέρω ένα μήνυμα στον κυπριακό ελληνισμό ότι σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία δεν είναι μόνος του, στέκει δίπλα του η Ελλάδα που δίνει το δικό της αγώνα και που θα τα καταφέρει, ενωμένοι όλοι οι Έλληνες έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να καταφέρουμε μεγάλα και σπουδαία και πρέπει αυτό να το αντιληφθούμε όλοι αυτή τη στιγμή, μέσα σε πνεύμα ενότητας και ομοψυχίας να πορευθούμε αυτό το δύσκολο δρόμο και να ανοίξουμε και πάλι τον ορίζοντα τον αισιόδοξο για το λαό μας», ανέφερε.

Συνέχισε λέγοντας ότι η Κύπρος, στην ρευστότητα, την αβεβαιότητα και τους κινδύνους που σήμερα ελλοχεύουν στην περιοχή, μπορεί να αποδείξει στην πράξη ότι λειτουργεί ως σταθερός και σταθεροποιητικός παράγοντας, συνεισφέροντας στην υπόθεση της ειρήνης, της συνεργασίας και της αλληλεγγύης ανάμεσα σε όλους τους λαούς.

Ο κ. Αβραμόπουλος ευχήθηκε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη να είναι ο Πρόεδρος «που θα γιορτάσει τον επόμενο χρόνο στον ίδιο χώρο, την ενότητα του νησιού και τότε θα αποκτήσει βαθύτερο νόημα η ίδια η έννοια της ανεξαρτησίας».

«Διαβεβαιώνουμε τους Κύπριους αδελφούς μας ότι και σε αυτή την δύσκολη συγκυρία θα πορευθούμε μαζί και τελικά θα τα καταφέρουμε , έχουμε περάσει πιο δύσκολες στιγμές στο παρελθόν, και έχουμε αποδείξει ότι έχουμε και τη δύναμη της ψυχής και το μυαλό, και την θέληση για να ξεπερνάμε δυσκολίες, ένας καινούργιος αισιόδοξος ορίζοντας θα ανοίξει σήμερα και θα τον γιορτάσουμε όλοι μαζί Έλληνες της Ελλάδος και Έλληνες της Κύπρου και όλοι οι κάτοικοι του νησιού μέσα σε πνεύμα ενότητας και αλληλεγγύης», ανέφερε.

Ο ΥΠΑΜ Φώτης Φωτίου ανέφερε ότι παρά το γεγονός πως η σημερινή παρέλαση διεξήχθη χωρίς τα μηχανοκίνητα μέσα, διεξήχθη με κάθε λαμπρότητα και έχουν σταλεί τα μηνύματα.

«Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας παραμένουν εγγυητής της ασφάλειας, της δημοκρατίας και των κυριαρχιών δικαιωμάτων της χώρας μας», ανέφερε.

Ο κ. Φωτίου ευχαρίστησε όλους τους εταίρους της ΕΕ που ανταποκρίθηκαν θετικά στην πρόσκληση να παραστούν σε αυτή τη σημαντική μέρα για την Κύπρο και να γιορτάσουν μαζί μας την ανεξαρτησία μας. Συνεχάρη επίσης τον αρχηγό ΓΕΕΦ, τους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και όλους τους οπλίτες, το σώμα της Πυροσβεστικής, τα μέλη της Αστυνομίας και της Πολιτικής Άμυνας και όλους όσοι έχουν παρελάσει σήμερα, γιατί πραγματικά μας έκαναν να νιώσουμε περήφανοι.