Αναστασιάδης: Με απειλές και εκβιασμούς δεν έχει λύση

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, τόνισε ότι πρέπει να γίνει κατανοητό και από την άλλη πλευρά πως δεν είναι με απειλές και με εκβιασμούς που θα επιτευχθεί η επιθυμητή λύση στο Κυπριακό.

Σημειώνοντας ότι δεν νοείται λύση η οποία αντί να εξυπηρετεί τον Κυπριακό λαό να εξυπηρετεί τρίτους, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέδειξε πως δεν μπορεί μια χώρα να παραμένει υπό την προστασία ή τις εγγυήσεις μιας τρίτης χώρας ή να υπάρχει σε αυτήν στρατός κατοχής.

Απέρριψε επίσης το ενδεχόμενο παραχώρησης των τεσσάρων ελευθεριών σε Τούρκους υπηκόους, μετά τη λύση του Κυπριακού.
Σημείωσε ακόμα ότι ο σεβασμός στην ομοσπονδία και στην πολιτική ισότητα δεν σημαίνει ότι η μία από τις δύο κοινότητες πρέπει να έχει υπερ-προνόμια που θα καθορίζουν την τύχη του συνόλου του λαού.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά, επισήμανε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, σέβεται τις ανησυχίες της άλλης πλευράς από την οποία ζητεί να κάμει σεβαστές και τις δικές της ανησυχίες.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος μιλούσε σε στρατόπεδα, ενόψει των εορτών του Πάσχα, εξήρε την αποτρεπτική δύναμη της Εθνικής Φρουράς που βοηθά στην προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στη ξηρά και στη θάλασσα, κάτι που είναι πάρα πολύ σημαντικό ιδιαίτερα αυτή την περίοδο.

Μέτρα που προκαλούν τους Ελληνοκύπριους

Αναφερόμενος στην απόφαση της λεγόμενης κυβέρνησης των κατεχομένων να απαγορεύσει τη λειτουργία του επιταφίου στον κατεχόμενο Άγιο Εξορινό στην Αμμόχωστο, τόνισε ότι «δεν είναι αρκετό να επικαλούμαστε ΜΟΕ και την ίδια ώρα να παίρνουμε τέτοια άλλα μέτρα που να προκαλούν τα αισθήματα των Ελληνοκυπρίων».

Είπε ακόμη πως έχει εγείρει το θέμα του Αγίου Εξορινού όπως και κάποια άλλα θέματα στη χθεσινή του συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί. Πρόσθεσε επίσης ότι «πρόσφατα έχει αναφέρει στην παράνομη βουλή ο λεγόμενος αντιπρόεδρος Σερτάρ Ντενκτάς ότι έχουν πολιτογραφηθεί 7.200 Τούρκοι υπήκοοι. Αυτό είναι πέραν κάθε συμφωνίας που έχουμε μέχρι στιγμής πετύχει. Συνεπώς, οι προκλήσεις θα πρέπει να σταματήσουν αν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ μας».

Τέλος, ανέφερε πως δεν θέλει να δώσει συνέχεια και ότι πρόθεσή του δεν είναι να δημιουργήσει ένα κλίμα αρνητικό, αλλά ταυτόχρονα και «δεν είμαι υποχρεωμένος να παρακολουθώ σιωπώντας δηλώσεις που γίνονται και που προκαλούν».