Αναστασιάδης και Λαβρόφ

Η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ πραγματοποιήθηκε σε θερμή και φιλική ατμόσφαιρα.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, το Κυπριακό και το Ουκρανικό.

Η Ρωσία αντιλαμβάνεται και εκτιμά τη στάση που τηρεί η Κύπρος στο πλαίσιο της Ε.Ε., στα ζητήματα που αφορούν τις κυρώσεις.

Ο κ. Λαβρόφ καλωσόρισε θερμά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Εξωτερικών και μετέφερε τους χαιρετισμούς του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο  κ. Λαβρόφ απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Αναστασιάδη είπε  “Μας δίνεται η ευκαιρία να προβούμε σε ανασκόπηση της κατάστασης και πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τη συνεργασία μας».

Σε κοινές δηλώσεις που έκαναν προς τους δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως έγινε ανταλλαγή πληροφοριών για την παρούσα κατάσταση στην Κύπρο, ενώ παράλληλα επαναβεβαιώθηκε η δέσμευσή τους να συνεχίσουν τις στενές και ιστορικές σχέσεις τους.

«Για μια ακόμη φορά θέλω να απευθύνω ειλικρινείς ευχαριστίες για τη στάση της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο κυπριακό πρόβλημα και τη βοήθεια που λαμβάνουμε σε αρκετούς τομείς. Θα συνεχίσουμε τις εξαίρετες σχέσεις που απολαμβάνουμε σήμερα», δήλωσε.

Συμφωνώντας με τις εκτιμήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι συζητήθηκε η πορεία των διμερών ανταλλαγών Ρωσίας και Κύπρου στον τουρισμό κι άλλους τομείς, ενόψει και της διακυβερνητικής οικονομικής επιτροπής, που θα πραγματοποιηθεί κάποια στιγμή το προσεχές έτος.

Σε δηλώσεις του προς τους Κύπριους ανταποκριτές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε τη συνάντηση εξαιρετικά χρήσιμη, καθώς δόθηκε η ευκαιρία αλληλοενημέρωσης για τα διάφορα τρέχοντα προβλήματα και τις εξελίξεις στο Κυπριακό και το Ουκρανικό.

«Πρέπει να ομολογήσω ότι είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από τις θέσεις που εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Οι άριστες σχέσεις που διατηρούμε θα συνεχιστούν και νομίζω είναι απόλυτα αντιληπτό και από τον ίδιο ότι η στάση της Κύπρου όσον αφορά τα διάφορα που αφορούν, είτε κυρώσεις είτε άλλα προβλήματα, είναι η φιλικότερη που θα μπορούσε να υπάρξει», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στη συνάντηση παρακάθισαν επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης και οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των δύο χωρών, Νίκος Αιμιλίου και Βιτάλι Τσούρκιν.