Αναστασιάδης: Εκβιασμοί και χρονοδιαγράμματα δεν γίνονται αποδεκτά

Με σκληρή γλώσσα απάντησε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης στη δήλωση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ο οποίος δίνει προθεσμία τεσσάρων ημερών στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να ξεπεράσουν τα όποια προβλήματα, να καθορίσουν ημερομηνία για την πρώτη συνάντησή τους και να ξαναρχίσουν τις διαπραγματεύσεις χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση.

«Εκβιασμοί και χρονοδιαγράμματα δεν γίνονται αποδεκτά απ’ όπου κι αν προέρχονται» τόνισε ο πρόεδρος Αναστασιάδης και επανέλαβε ότι οι συνομιλίες πρέπει να ξεκινήσουν με τις κατάλληλες προϋποθέσεις. Πρέπει, σημείωσε, να γίνει συνείδηση ότι «η εμπιστοσύνη σε κάποιους δίδεται ή αναιρείται μέσα από τις πράξεις και τη συμπεριφορά τους».

Σχολιάζοντας τη δήλωση της γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών, μετά τη συνάντηση του Μπαν Κι Μουν με τον ειδικό σύμβουλό του, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι τις προσεχείς ημέρες θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο για να δοθούν απαντήσεις σε όσα ανακοινώθηκαν. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέδειξε ότι οι συνομιλίες πρέπει να ξεκινήσουν με τις κατάλληλες προϋποθέσεις, διαβεβαιώνοντας ότι δεν πρόκειται να ξεφύγει από τις θέσεις αρχών της ελληνοκυπριακής πλευράς. Δεν θα ζούμε στην Αυστραλία, αλλά στην Κύπρο, σημείωσε ο πρόεδρος και τόνισε ότι ουδείς πρέπει να προωθεί τις θέσεις της μιας πλευράς για να εκθέτει την άλλη.

Ταυτόχρονα, διαβεβαίωσε ότι προσωπική επιθυμία του, αλλά και της κυβέρνησης, είναι να εργαστούν άοκνα για την επίτευξη λύσης, η οποία να διασφαλίζει την επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού, χωρίς να παραγνωρίζονται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.