Αναπομπή του νόμου για τους δικαιούχους του επιδόματος πατρότητας

Αναφορικά με το θέμα αναπομπής του νόμου για τους δικαιούχους του επιδόματος πατρότητας, σημειώνουμε ότι έχει αναπεμφθεί εξαιτίας προνοιών τους για τους οποίους υπάρχει αντίθεση και ασυμφωνία με τα Άρθρα 80.2, και 54 του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η αναπομπή νόμων είναι εξάλλου και η πρακτική που ακολουθείται εάν πρόνοιές τους κριθούν αντισυνταγματικές.

Βάσει των πιο πάνω, προνοείται επακριβώς ότι οποιαδήποτε πρόταση κατατίθεται προς έγκριση από το Νομοθετικό Σώμα, επιβαρύνοντας τον Κρατικό Προϋπολογισμό πέραν της προβλεπόμενης από τα Δημοσιονομικά Πλαίσια Γενικής Πολιτικής, κρίνεται αντισυνταγματική.

Η Εκτελεστική Εξουσία είναι η μόνη που μπορεί να καταθέτει προτάσεις γενικής πολιτικής, όπως ακριβώς προβλέπεται στο Σύνταγμα, για αποφυγή δημοσιονομικών αποκλίσεων.

Το Υπουργικό Συμβούλιο, μετά από σειρά προτάσεων της Υπουργού Εργασίας, έχει επαναφέρει, σχεδιάσει και θεσπίσει σειρά επιδομάτων υποστήριξης, πέραν του επιδόματος πατρότητας.

Μερικά από αυτά περιλαμβάνουν το επίδομα για τους χαμηλοσυνταξιούχους, για τις ευάλωτες ομάδες μέσω του ΕΕΕ, για τη διακίνηση αιμοκαθαρισμένων νεφροπαθών, για την κατ΄ οίκον φροντίδα ηλικιωμένων και αναπήρων, για ανέργους.

Επίσης, περιλαμβάνονται πρόνοιες για αύξηση εισοδηματικών κριτηρίων σε ό,τι αφορά την παροχή επιδόματος τέκνου και για επαναφορά του επιδόματος πολύτεκνης μάνας, μετά την κατάργηση του το 2012.

Πρόσφατα, στα πιο πάνω έχει συμπεριληφθεί η παροχή επιδόματος προς τους οροθετικούς συμπολίτες μας.

Check Also

Χριστοδουλίδης: Κυβέρνηση για όλους κι όχι για τους λίγους και τους φίλους μας χωρίς βαρίδια

“Κυβέρνηση για όλους κι όχι για τους λίγους και τους φίλους μας χωρίς βαρίδια και …

Μαυρογιάννης: Ερωτήματα προς Αβέρωφ και Χριστοδουλίδη για όσα απαράδεκτα έγιναν στη Βουλή

Επιτελείο Ανδρέα Μαυρογιάννη: «Ερωτήματα προς Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκο Χριστοδουλίδη για όσα απαράδεκτα έγιναν στη …