“Αναληθές και παραπλανητικό το δημοσίευμα για ενίσχυση ηχητικών μέσων”

Αναληθές και δυστυχώς παραπλανητικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης», αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωση, το  Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως:

“Αναφορικά με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης», με τίτλο «Ολιγωρία της κυβέρνησης για ενίσχυση των ηχητικών μέσων – Αναβάλλουν αποφάσεις για τα μέσα πυρόσβεσης», το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως διευκρινίζει ότι το δημοσίευμα είναι αναληθές και δυστυχώς παραπλανητικό.

Η απόφαση της Υπουργικής Επιτροπής και όχι του Υπουργείου Δικαιοσύνης ν’ ανατεθεί η προετοιμασία μελέτης όλων των δυνατών επιλογών για ενίσχυση των πτητικών μας μέσων, λήφθηκε για σκοπούς υλοποίησης των εισηγήσεων της Ανεξάρτητης Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, η οποία συστάθηκε το 2016, αντί της μοναδικής εισήγησης για αγορά δύο μικρών αεροσκαφών, όπως προτείνετο από την Τεχνική Επιτροπή.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης τονίζει ότι συστηματικά εφαρμόζει όλα τα μέτρα που εισηγήθηκε η Ανεξάρτητη Επιτροπή, με τα περισσότερα να έχουν ήδη εφαρμοστεί και κάποια να βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης. Ένα μέτρο το οποίο βρίσκεται ακόμη σε εκκρεμότητα είναι η αγορά των πτητικών μέσων, όπου η Επιτροπή εισηγείται να εξεταστούν όλες οι δυνατές επιλογές για ενίσχυση των πτητικών μας δυνατοτήτων, όπως είναι η ενοικίαση, η ενοικιαγορά, η αγορά υπηρεσιών και το ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλα γειτονικά κράτη, και να μην περιοριστούμε μόνο στην εισήγηση για αγορά των δύο αεροσκαφών.

Η Υπουργική Επιτροπή, τον περασμένο Οκτώβριο, σε συνεδρία της με τη συμμετοχή του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Δικαιοσύνης, του Υπουργείου Άμυνας, του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, διαπίστωσε ότι η μελέτη που επέμενε στην εισήγηση για αγορά των δύο αεροσκαφών, δεν ήταν πλήρης και έτσι αποφάσισε τη σύσταση νέας τεχνικής επιτροπής με συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, ώστε να εξεταστούν όλες οι επιλογές.

Υπογραμμίζεται ότι καμία σκοπιμότητα, πέραν της διασφάλισης των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόσο σε σχέση με την κάλυψη πλήρους δυνατότητας ανταπόκρισης όσο και σε σχέση με την πιο οικονομικά συμφέρουσα επιλογή ή τον συνδυασμό επιλογών, δεν υπήρξε. Επιπρόσθετα, πρέπει να σημειωθεί ότι εξετάζονται οι πρακτικές και άλλων χωρών που έχουν παρόμοια γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά με την χώρα μας και που ήδη χρησιμοποιούν τον συνδυασμό επιλογών πέραν της αγοράς πτητικών μέσων.

Συνεπώς, είναι αδικαιολόγητο και προκαλεί ερωτηματικά ως προς τη σκοπιμότητα του δημοσιεύματος να εξάγονται τέτοια συμπεράσματα και να παραγνωρίζονται όλα τα μέτρα που έχουν γίνει για πρόληψη και κατάσβεση των πυρκαγιών, όταν μάλιστα η προσπάθεια που γίνεται, γίνεται με διαφάνεια και με στόχο την πλήρη αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων.”