Ανακοίνωση του ΟΠΕΚ για τις κρίσιμες εξελίξεις στην κυπριακή οικονομία

Δείτε την ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΟΠΕΚ για τα τεκταινόμενα στην κυπριακή οικονομία:

“ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
20 Μαρτίου 2013
Ο ΟΠΕΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΙΜΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Ο ΟΠΕΚ υποστηρίζει την επαναφορά της συζήτησης για τη συνομολόγηση ολοκληρωμένης δανειακής σύμβασης στο Eurogroup, ως τη μόνη εφικτή επιλογή για αποφυγή της άτακτης χρεοκοπίας και της καταστροφής της κυπριακής οικονομίας.
Το πλαίσιο της συνεννόησης με τους Ευρωπαίους εταίρους χρειάζεται να επαναδιατυπωθεί ώστε:
1. Να διασφαλιστεί η πλήρης προστασία των καταθετών έως 100 χιλιάδες ευρώ χωρίς επιβάρυνση
2. Να συμβάλει η Κύπρος με ιδίους πόρους λ.χ. μέσω των Ταμείων Συντάξεων και Προνοίας των δημοσίων οργανισμών, ή άλλων εσωτερικών πηγών
3. Να συμπληρωθεί το υπόλοιπο ποσό που απαιτείται για την οριστικοποίηση της συμφωνίας με την επιβολή τέλους στις καταθέσεις άνω των 100 χιλιάδων ευρώ, ή από άλλες εξωτερικές πηγές.

Η Κύπρος είχε όλο τον γόνιμο χρόνο να διασφαλίσει τα οικονομικά συμφέροντά της για περισσότερο από 9 μήνες. Η αναβλητικότητα και ο λαϊκισμός έσπρωξε τα γεγονότα στις πιο ακραίες και μη διαχειρίσιμες συνθήκες.
Τώρα είναι ανάγκη η υπεύθυνη πολιτική ηγεσία να ενεργήσει στο Eurogroup κατά τρόπο ώστε να διασφαλίσει το μέλλον της Κύπρου και των επόμενων γενιών, με γνώμονα το συμφέρον του συνόλου της κοινωνίας και του κάθε πολίτη ξεχωριστά.
Η αντίληψη που έχουν για την Ευρώπη η γερμανική ηγεσία Μέρκελ – Σόιπλε μας βρίσκει αντίθετους και τη θεωρούμε ότι υπονομεύει την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Η μεγάλη πλειοψηφία των Κυπρίων αντιλαμβάνεται τη σημασία της συμμετοχής στην Ευρωζώνη και διεκδικεί μια διαφορετική πολιτική συνεργασία που να είναι ωφέλιμη και για τα μικρά και για τα μεγάλα κράτη μέλη”.