Ανακοίνωση της ΑΗΚ αναφορικά με τους λογαριασμούς

Η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου επιθυμεί να αναφερθεί στο δημοσίευμα στην Εφημερίδα Φιλελεύθερος της Παρασκευής 29 Μαρτίου 2013 με τίτλο ”€99,36 εκατ. καθαρά κέρδη ΑΗΚ το 2012” και να διευκρινίσει τα πιο κάτω:

Οι Λογαριασμοί Αποτελεσμάτων Χρήσεως που ετοιμάζονται με βάση Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, λαμβάνουν υπόψη τα έσοδα (περιλαμβανομένων των «μη εισπραχθέντων») και τις λειτουργικές δαπάνες του έτους, αποσβέσεις των περιουσιακών στοιχείων για το έτος, τόκους δανείων και  φορολογία αλλά δεν λαμβάνουν υπόψη τις χρηματοδοτικές και επενδυτικές συναλλαγές ενός οργανισμού και κατ΄ επέκταση τα πλεονάσματα που παρουσιάζονται, δεν αποτελούν πραγματικά ποσά διαθέσιμα για άλλους σκοπούς.

Το λογιστικό πλεόνασμα των €99,36 εκατ. που αναφέρεται στο δημοσίευμα παρουσιάζεται στον «Αναμενόμενο Λογαριασμό Αποτελεσμάτων Χρήσεως» για το 2012 όπως αυτός περιλαμβάνεται στον υπό έγκριση Προϋπολογισμό της ΑΗΚ για το 2013.

Οι κυριότεροι λόγοι για τους οποίους το εν λόγω λογιστικό πλεόνασμα δεν είναι, ούτε ενδείκνυται να παρουσιάζεται ως διαθέσιμο για άλλους σκοπούς, είναι:

1. Συνολικό ποσό  €52 εκ. περίπου (€27,5 εκ.  λόγω αύξησης στα εισπρακτέα ποσά από καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος ως αποτέλεσμα των αυξημένων διευκολύνσεων που παραχωρήθηκαν στην εξόφληση λογαριασμών και €24,5 εκ. για κάλυψη κόστους ενοικίασης των  προσωρινών μονάδων παραγωγής εισπρακτέα από την Κυβέρνηση) έχει περιληφθεί στα έσοδα του έτους, αλλά δεν εισπράχθηκε μέχρι το τέλος του χρόνου.

2.  Δόσεις δανείων ύψους €48 εκ. που ενώ, με βάση τα λογιστικά πρότυπα δεν υπολογίστηκαν ως έξοδα, στην πραγματικότητα καταβλήθηκαν κατά τη διάρκεια του έτους.

Αναμέναμε από το συντάκτη του συγκεκριμένου άρθρου να γνωρίζει αυτές τις πιο πάνω βασικές λογιστικές αρχές ή τουλάχιστον να επικοινωνήσει με την ΑΗΚ για να δοθούν οι ανάλογες εξηγήσεις πριν προχωρήσει στο δημοσίευμα.

Καταληκτικά τονίζουμε ότι η θέση που εκφράζεται στο πιο πάνω δημοσίευμα για «χαράτσι»  ή για ευχέρεια για μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος με βάση αυτά τα οικονομικά αποτελέσματα, δεν μας βρίσκει σύμφωνους, καθότι έχει δημιουργήσει λανθασμένες εντυπώσεις στους καταναλωτές της ΑΗΚ.