Ανακοίνωση ΕΥΡΩΚΟ για την εργατική πρωτομαγιά

1η ΜΑΪΟΥ: ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΔΙΑΛΛΑΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ

Η επέτειος της εργατικής Πρωτομαγιάς βρίσκει τους εργαζόμενους στον τόπο μας να επωμίζονται μεγάλο βάρος των συνεπειών της οικονομικής κρίσης.

Η ανεργία έχει ανέλθει σε ποσοστά πρωτοφανή για τα κυπριακά δεδομένα, οι περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και ωφελήματα έχουν πλήξει καίρια τα εισοδήματα των εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και τα εργασιακά κεκτημένα, όπως τα γνωρίζαμε έχουν ανατραπεί σε μεγάλο βαθμό.

Σε τέτοιες εποχές, που η οικονομία και η κοινωνία σείονται συθέμελα, απαιτείται από τους κοινωνικούς εταίρους, κράτος, εργοδότες και συντεχνίες να επιδείξουν διαλλακτικότητα και συλλογικότητα, έτσι ώστε οι αποφάσεις που λαμβάνονται να μην επιδεινώνουν περαιτέρω την κατάσταση.

Το ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΜΜΑ καλεί την κυβέρνηση να επιδιώξει τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και του κοινωνικού ιστού και να υλοποιήσει τα εξαγγελθέντα μέτρα για αντιμετώπιση της ανεργίας, της οποίας το εφιαλτικό πέπλο έχει σκεπάσει την τάξη των εργαζομένων.

Επιπρόσθετα, καλούμε τους εργοδότες να εφαρμόσουν πολιτικές και πρακτικές, έτσι ώστε να απορροφούνται από την αγορά εργασίας κατά προτεραιότητα κύπριοι πολίτες.

Η κρισιμότητα των στιγμών που περνά η Κύπρος δεν παρέχει την πολυτέλεια των μαξιμαλιστικών διεκδικήσεων, ούτε και αντέχει καιροσκοπισμούς και κερδοσκοπία.

Οι νεκροί ήρωες των εργατικών αγώνων θα τιμηθούν εάν καταφέρουμε να ανορθώσουμε ξανά την οικονομία της Κύπρου, για να διασφαλίσουμε το μέλλον των επομένων γενεών στον τόπο μας.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ