Ανακατατάξεις μετά τις εκλογές στον κομματικό «χάρτη» της Κύπρου

Σημαντικές ανακατατάξεις προδιαγράφονται στον κομματικό «χάρτη» της Κύπρου, μετά τις προεδρικές εκλογές τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Τα μόνα κόμματα που αναμένεται να βγουν «αλώβητα» από την κρίσιμη εκλογική διαδικασία – «καθαρτήριο» που έπεται, θα είναι το ΔΗΣΥ και η ΕΔΕΚ. Σαρωτικές αλλαγές προοιωνίζονται για το ΑΚΕΛ που θα κληθεί να πληρώσει το βαρύ αντίτιμο για τις επιλογές του Δημήτρη Χριστόφια ενώ σε ηφαίστειο που είναι έτοιμο να εκραγεί, παραπέμπει η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το ΔΗΚΟ.

Πιο συγκεκριμένα, το  ΔΗΣΥ φαίνεται να είναι το μόνο κόμματα που δεν πρόκειται να επηρεαστεί από τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης, όποια και αν είναι αυτά. Το κόμμα έχει «ρίξει» γερές βάσεις για την παραμονή του στο πολιτικό σκηνικό, προ διετίας. Τότε, που ο σημερινός πρόεδρός του και υποψήφιος για την προεδρία, Νίκος Αναστασιάδης, άνοιγε το δρόμο για τον αρχηγικό ρόλο του ΔΗΣΥ. Ανεξαρτήτως, πάντως, του αποτελέσματος της κάλπης για τον Νίκο Αναστασιάδη, είτε δηλαδή εκλεγεί είτε όχι στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι πληροφορίες τον θέλουν να παραιτείται από την ηγεσία του ΔΗΣΥ, καταφέρνοντας έτσι την απόλυτη συσπείρωση της βάσης του κόμματος.

Αντίθετα, ραγδαίες αναμένονται οι εξελίξεις για το ΑΚΕΛ. Ήδη, το κόμμα «βράζει» και οι δημοσκοπήσεις θέλουν μόλις έναν στους τρεις ψηφοφόρους (!) να επικροτεί την πολιτική του Δημήτρη Χριστόφια. Όσο για τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα της κοινωνίας της Κύπρου, εκείνα και αν έχουν βιώσει στη καθημερινότητά τους, τα αποτελέσματα των καταστροφικών επιλογών της κυβέρνησής του. Μοιραία, λοιπόν, στην ηγεσία του ΑΚΕΛ προβλέπονται ανακατατάξεις και μάλιστα ριζικές. Τα ποσοστά του ΑΚΕΛ αναμένονται να πέσουν στα …Τάρταρα, κάτι που γνωρίζουν πολύ καλά στελέχη του κόμματος, τα οποία δεν αποκλείεται να ζητήσουν ευθύνες για αυτή την …κατρακύλα τόσο από τον Δημήτρη Χριστοφια όσο και από τον Άντρου Κυπριανού.

«Φουρτούνες» αναμένονται και στο ΔΗΚΟ που μοιάζει με ηφαίστειο λίγο πριν την έκρηξη. Αμέσως μόλις πέσει η «αυλαία» των προεδρικών εκλογών, θα ξεκινήσει η μεγάλη «μάχη» στο κόμμα για την εκλογή ηγεσίας του. Το συνέδριο του ΔΗΚΟ έχει οριστεί για τον προσεχή Μάρτιο και στην «αρένα» της εσωκομματικής εκλογικής διαδικασίας θα αναμετρηθούν όπως όλα δείχνουν ο Μάριος Καρογιαν και ο Νικόλας Παπαδόπουλος. Βέβαια, το ΔΗΚΟ έχει περάσει από πολλές δύσκολες καταστάσεις και στο παρελθόν, από την εποχή του αείμνηστου Σπύρου Κυπριανού, αλλά κατάφερε να επιβιώσει. Βλέποντας το παρελθόν του, συμπεραίνουμε, πως το πιθανότερο είναι να τα καταφέρει και αυτή τη φορά.

Ανεπηρέαστη,  τέλος, αναμένεται να μείνει η ΕΔΕΚ, με μια όμως προϋπόθεση: Να μην προχωρήσει στη δημιουργία νέου πολιτικού φορά ο «εκλεκτός» της Γιώργος Λιλλήκας. Μια τέτοια κίνηση θα προκαλέσει αναταράξεις στο κόμμα και θα αλλάξει, άρδην, τις ισορροπίες στο εσωτερικό του.