Ανακαλύφθηκε δάσος κάτω από τον βυθό στο Μεξικό

Ένα νέο ντοκιμαντέρ έφερε στο φως ένα απολιθωμένο δάσος από κυπαρίσσια το οποίο βρίσκεται στον κόλπο του Μεξικού εδώ και 50.000 χρόνια.

Το δάσος ανακαλύφθηκε το 2004 όταν χτύπησε ο τυφώνας Ιβάν.  Ο δημοσιογράφος Ben Raines ανακάλυψε το δάσος μετά από συνομιλίες με τους ψαράδες που ανέφεραν μια «ασυνήθιστη» δραστηριότητα στην περιοχή. Το δάσος είναι θαμμένο κάτω από ιζήματα, τα οποία το προστατεύουν από την αποσύνθεση, ως αποτέλεσμα της τελευταίας εποχής των παγετώνων που συνέβη περίπου πριν από 60.000 χρόνια.

Αφού ο τυφώνας Ιβάν αποκάλυψε το δάσος, εκεί δημιουργήθηκε ένα ακμάζον οικοσύστημα. Η καθηγήτρια Kristine DeLong στο Τμήμα Γεωγραφίας & Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου LSU αναφέρει: “Τα δέντρα δεν αποσυντέθηκαν λόγω της παρουσίας παχιάς λάσπης. Χωρίς οξυγόνο, η αποσύνθεση δεν μπορούσε να συμβεί στο υποβρύχιο περιβάλλον”.

Ο Raines συνεργάστηκε με επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια της Λουιζιάνας και του Μισισιπή για τις πρώτες έρευνες. Χρησιμοποιώντας προηγμένες μηχανές σόναρ, οι ερευνητές ανακάλυψαν επιπλέον δέντρα που εξακολουθούν να είναι θαμμένα περίπου 3 μέτρα κάτω από το ίζημα. Οι εμπειρογνώμονες χρησιμοποίησαν επίσης ραδιο-άνθρακα για να διακρίνουν την κατά προσέγγιση ηλικία των δασών.