Αναζητούσε ασθενή για να του χαρίσει το νεφρό της

Μαμά ζήλεψε… τον γιο της και έγινε δότης νεφρού

Ο νεαρός Meir Holtz δώρισε το νεφρό του σε έναν άγνωστο, χωρίς να ξέρει ότι δύο μήνες μετά η μητέρα του θα έκανε ακριβώς το ίδιο. H 57χρονη ψυχολόγος Linda Holtz υποστήριξε την απόφαση του γιου της και μετά που γνώρισε τους συγγενείς του ανθρώπου που ο γιος της έσωσε, συνειδητοποίησε ότι ο Meir άλλαξε τη ζωή μιας ολόκληρης οικογένειας.

«Ήταν θαυμάσιο», λέει η κ. Holtz. Συγκινήθηκε τόσο πολύ που έψαξε για κάποιον που είχε ανάγκη νεφρό, μέσω του οργανισμού Tormim Haii (Δίνοντας Ζωή). Ο Οργανισμός την έφερε σε επαφή με την Ofra, η οποία νοσηλευόταν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Hadassah της Ιερουσαλήμ και χρειαζόταν επείγουσα μεταμόσχευση νεφρού. Η 55χρονη Ofra Rafay ήταν νεφροπαθής από τον καιρό που ήταν έφηβη.

Η Holtz αρνείται τον τίτλο της ηρωίδας. «Αυτός ο τίτλος ανήκει στο προσωπικό του Hadassah, συγκεκριμένα στο συντονιστή της μεταμόσχευσης που ήταν μαζί μας καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας». Προσθέτει ότι «είμαι απλώς ένα άτομο που δεν είχε καλή δικαιολογία για να μην κάνει αυτή την πράξη». Ο άντρας της Holtz, Alex, παραδέχεται ότι ανησυχούσε για τη γυναίκα του. «Η γυναίκα μου είναι πεισματάρα και άμα πάρει μια απόφαση δεν υπάρχει περιθώριο για συζήτηση», λέει. Ο Alex ευχαρίστησε το προσωπικό του Hadassah και εξέφρασε την ικανοποίηση του που η εγχείρηση ήταν πετυχημένη.

O επικεφαλής χειρουργός μεταμοσχεύσεων, δρ Abed Khalaileh, δήλωσε ενθουσιασμένος που η εγχείρηση ήταν επιτυχής». Ο δρ Hadar Merhav, διευθυντής του Τμήματος Μεταμοσχεύσεων του Hadassah σημειώνει: «Η καινούργια ευκαιρία για μια καλύτερη ζωή που δόθηκε στην Ofra είναι αποτέλεσμα της γενναιοδωρίας της δότριας και της οικογένειας της. Εμείς στο Hadassah είμαστε περήφανοι που είμαστε κομμάτι του αλτρουιστικού προγράμματος δωρεάς οργάνων και είμαστε ακόμα ικανοποιημένοι με το μέχρι στιγμής ποσοστό επιτυχίας μας, που είναι στο 100%».

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Hadassah των Ιεροσολύμων είναι ένα από τα σημαντικότερα νοσοκομειακά κέντρα αλλά και κέντρα ιατρικής έρευνας, της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Παρέχει περίθαλψη και θεραπεία σε περισσότερο από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, από όλο τον κόσμο, κάθε χρόνο. Μεγάλος αριθμός ασθενών από την Κύπρο και την Ελλάδα επισκέπτονται το Hadassah για διάγνωση ή για θεραπείες, πολλές από τις οποίες προσφέρονται αποκλειστικά από το νοσοκομείο αυτό.