Αναδρομή στην ιστορία των ονομάτων των web browsers

Μήπως έχετε διερωτηθεί γιατί δόθηκαν αυτά τα ονόματα στους web browsers;

Εργαζόμενος στη Microsoft, ο Martin Beeby, έγραψε ένα κείμενο κάνοντας μια πολύ ενδιαφέρουσα αναδρομή στην ιστορία των ονομάτων των browsers.

Σε ορισμένα κάνει απλώς εικασίες, εντούτοις το κείμενο έχει πολύ ενδιαφέρον:

Safari

Κάτι ανάλογο ισχύει με την περίπτωση του Explorer και του Navigator, ενώ γνωστή είναι η λογική της Apple να δίνει στα λειτουργικά της συστήματα ονόματα αιλουροειδών (Panther, Tiger, Snow Leopard, Lion κ.α.), ωστόσο κανεί δεν είναι σίγουρος για την ακριβή πηγή προέλευσης του ονόματος.

Η επικρατέστερη θεωρία θέλει το όνομα να προέρχεται από έναν δίσκο των Beach Boys με τίτλο »Surfin” Safari» και στηρίζεται από το γεγονός ότι και το blog της Webkit (της μηχανής που χρησιμοποιεί ο Safari) έχει ονομαστεί Surfin” Safari.

Internet Explorer

Πρόκειται για τον »Εξερευνητή του Διαδικτύου», και όταν δημιουργήθηκε το 1995 ήταν η πιο προφανής επιλογή ονόματος.

Netscape Navigator

Από τους παλιούς και ξεπερασμένους browsers ο »πλοηγός» που μας έβαζε στο διαδίκτυο, έχει και αυτός ένα αρκετά ξεκάθαρο όνομα…

Mozilla Firefox

Η προέλευσή του πρώτου εντοπίζεται στον συνδυασμό των λέξεων Mosaic και Godzilla (το γνωστό Γιαπωνέζικο τέρας) και δόθηκε στην αρχή στον Netscape Navigator καθώς τότε θεωρούνταν ως ο «φονιάς του Mosaic».

Όσο για το Firefox, το πρώτο του όνομα ήταν Phoenix, δηλαδή Φοίνικας, το μυθικό πουλί που αναγεννιόταν από τις στάχτες του.

Στην πορεία λόγω προβλημάτων με τα πνευματικά δικαιώματα το έκαναν Firebird και κατέληξαν στην πορεία στον Firefox, που στην πραγματικότητα είναι ένα δεύτερο όνομα για το κόκκινο πάντα που καμία σχέση δεν έχει με το μυθικό πουλί αλλά ούτε και με αλεπού, όπως ίσως θα φανταζόνταν οι περισσότεροι!

 

 

Chrome

Έπειτα από αναποτελεσματικές ψηφοφορίες το προσωρινό όνομα καθιερώθηκε επειδή:

-Το είχαν συνηθίσει οι σχεδιαστές του,
-Το είχαν συνδέσει με την ταχύτητα, που ήταν βασικό ατού του browser.

Η φιλοσοφία του browser ήταν εστιασμένη στο περιεχόμενο και προσπαθούσε να διατηρήσει όσο το δυνατό πιο λιτό το περιβάλλον χρήσης. Στην ορολογία των designer η λέξη «chrome» αναφέρεται στα μέρη του browser εκτός της ιστοσελίδας – τις μπάρες, τα tabs και τα κουμπιά.

Το βασικό σύνθημα των ανθρώπων της Google ήταν το «Content, not chrome» κάτι που τους οδήγησε στο να θεωρήσουν, τελικά, σωστό το να κρατήσουν τουλάχιστον τη λέξη «Chrome» ως το ίδιο το όνομα του browser.

Opera

Οι άνθρωποι του Opera έχουν ήδη δώσει τις εξηγήσεις τους για την επιλογή του ονόματος: ο πρώτος λόγος έχει να κάνει με το ότι η λέξη »Όπερα» είναι γνωστή και αναγνωρίσιμη στις περισσότερες γλώσσες του κόσμου. Ο δεύτερος, επειδή η »Όπερα» έχει συνδεθεί ως έννοια με την ποιότητα και τις υψηλές προδιαγραφές.