Αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες αλλά έχουμε σχέδιο

Η Κυπριακή Οικονομία: Προκλήσεις και Προοπτικές», ήταν το θέμα ομιλίας του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, στο πλαίσιο εκδήλωσης που οργάνωσε η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ.

Ο Υπουργός Οικονομικών προέβη σε ανάλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία, ενώ αναφέρθηκε και στις εξελίξεις που σημειώθηκαν ως αποτέλεσμα της συνομολόγησης του Μνημονίου και της εφαρμογής των μέτρων που προνοεί.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι για την οικονομική κατάσταση στην οποία περιήλθε η Κύπρος «δεν πρέπει να κατηγορούμε κανέναν, αλλά τους εαυτούς μας. Είναι η αναποφασιστικότητα και οι δισταγμοί και οι λανθασμένες εκτιμήσεις και οι λανθασμένες πολιτικές των τελευταίων ετών που οδήγησαν την οικονομία της Κύπρου σε ταραγμένα νερά», τόνισε.

Ο ΥΠΟΙΚ  επανέλαβε τη δέσμευση της Κυβέρνησης Αναστασιάδη να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του Μνημονίου, ενώ αναφερθείς στις αποκρατικοποιήσεις, χαρακτήρισε «φιλόδοξο» και «αναγκαίο» τον σχεδιασμό της Κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι προκλήθηκαν κάποιες αναταραχές.

Δεν είναι πρόθεσή μου να σας παρουσιάσω μια ρόδινη εικόνα της κυπριακής οικονομίας, η οποία παραμένει σε ύφεση και η ανεργία αγγίζει ιστορικά υψηλά  της τάξης του 17%, ωστόσο είμαι πεπεισμένος ότι τα προβλήμαα μπορούν να επιλυθούν και οι προοπτικές για την Κύπρο είναι θετικές, είπε, προσθέτοντας ότι «αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες αλλά έχουμε σχέδιο που εφαρμόζουμε και αυτό ήδη αναγνωρίζεται από τους οίκους αξιολόγησης».

Ο κ. Γωργιάδης επέμεινε στην ανάγκη ελέγχου των δημοσίων δαπανών τονίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα νέας αύξησης των φόρων. «Την τελευταία διετία υπήρξαν μια σειρά από φόροι που επιβλήθηκαν με αμφίβολα αποτελέσματα και η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η αύξηση των φόρων σε περίοδο ύφεσης δεν είναι καλή ιδέα», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ η διατήρηση φορολογικής σταθερόητας σε συνδυασμό με τη δημιουργία μακροοικονομικής σταθερότητας είναι πολύ πιο σημαντική για την ανάκαμψη της οικονομίας. «Ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε και στην ανάγκη για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, είπε, προσθέτοντας ότι στα επόμενα 2-3 χρόνια θα προωθήσουμε τη μεταρρύθμιση των δημόσιων επιχειρήσεων, του συστήματος υγείας και της φορολογικής διοίκησης, οι οποίες σε συνδυσμό με το φιλόδοξο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων θα δημιουργήσουν τις συνθήκες για προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Με αυτές τις μεταρρυθμίσεις θα δημιουργήσουμε τις βάσεις για ένα βιώσιμο οικονομικό μοντέλο για την Κύπρο, τόνισε.

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση περί αντιπαράθεσης με την Κεντρική Τράπεζα, ο κ.Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι η ατζέντα της Κυπριακής Κυβέρνησης περιλαμβάνει μια λειτουργική, ανεξάρτητη και αποτελεσματική Κεντρική Τράπεζα. Ανέφερε ότι υπάρχει ένα εσωτερικό ζήτημα στην Κεντρική Τράπεζα για το οποίο διεξάγονται έρευνες από τις Αστυνομικές Αρχές και ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση δεν έχει ρόλο και λόγο στα ζητήματα αυτά.

Ο υπουργός Οικονομικών ρωτήθηκε και για τις εξελίξεις στο μέτωπο του Κυπριακού. Κάλεσε την Τουρκία να αφήσει τα λόγια και να προβεί σε ουσιαστικές ενέργειες για την επίλυση του προβλήματος, χαρακτηρίζοντας ως αναχρονισμό την στρατιωτική κατοχή της Κύπρου και την ύπαρξη 40 χιλιάδων τουρκικών στρατευμάτων στο νησί.