Αναγκαίο να καταρτιστεί στη Βουλή νομοσχέδιο για τις καταχρηστικές ρήτρες

Το μέλος του εκτελεστικού Γραφείου του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ, Αντρέας Τελεβάντος, σχολιάζοντας το θέμα με τις εκποιήσεις, ανέφερε:

«Παράλληλα με το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις θεωρούμε απαραίτητο να ενισχυθεί ο θεσμός του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου και να κατοχυρωθεί η ανεξαρτησία του.

Να επεκταθούν οι αρμοδιότητες του ώστε να μπορεί να διατυπώνει απόφαση σχετικά με το κατά πόσο σε κάθε περίπτωση αναδιάρθρωσης εφαρμόζεται ο «κώδικας δεοντολογίας» όπως αυτός συμπεριλαμβάνεται στην οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας για τις αναδιαρθρώσεις.

Να θεσπιστεί δια νόμου η υποχρέωση του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου να ενημερώνει τη Βουλή με υποβολή γραπτών εκθέσεων σε τακτά διαστήματα, σχετικά με την έναρξη, την λειτουργία και τα αποτελέσματα της εργασίας του Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσεως.

Επιπλέον θεωρούμε αναγκαίο να καταρτιστεί και να προωθηθεί στη Βουλή νομοσχέδιο για τις καταχρηστικές ρήτρες ώστε να ενσωματωθούν στο κυπριακό δίκαιο Ευρωπαϊκές Οδηγίες και Κανονισμοί που αφορούν στην προστασία του καταναλωτή σε σχέση με τις συναλλαγές του με χρηματοοικονομικούς οργανισμούς.

Επίσης επιβάλλεται να ενισχυθεί η υφιστάμενη νομοθεσία ώστε να περιλαμβάνει το γενικό περίγραμμα του τρόπου καθορισμού της βιωσιμότητας οφειλετών και να μη επαφίεται αποκλειστικά στην κρίση των τραπεζικών υπαλλήλων ο καθορισμός του κατά πόσο ένας οφειλέτης είναι βιώσιμος ή μη», κατέληξε ο Αντρέας Τελεβάντος.