Αναγκαία η μείωση ενοικίων εκτιμούν βουλευτές

Συνεχίστηκε σήμερα σε κοινή συνέδρια των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εσωτερικών και Εμπορίου η συζήτηση της πρότασης νόμου του ΑΚΕΛ για μείωση και παγοποίηση των εμπορικών και οικιστικών ενοικίων για περίοδο ενός χρόνου, λόγω της κατάστασης όπως διαμορφώνεται από την οικονομική κρίση.

Τα κοινοβουλευτικά κόμματα προτίθενται να ολοκληρώσουν τη συζήτηση μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Σε δηλώσεις του, μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Γιάννος Λαμάρης δήλωσε πως είναι αναγκαία η μείωση των ενοικίων και ο επιμερισμός του κόστους.

Όπως είπε, «η διαφοροποίηση που είχαμε επιφέρει και συζητήθηκε σήμερα είναι ότι περιλάβαμε πλέον όλα τα ακίνητα είτε αυτά είναι εμπορικά, είτε οικιστικά» για να προσθέσει πως οι απόψεις που τέθηκαν σήμερα θα μεταφερθούν στις κοινοβουλευτικές ομάδες, για να οριστεί η τύχη της πρότασης νόμου την ερχόμενη Πέμπτη.

Ανέφερε πως στην πρόταση, στην οποία προκύπτουν θέματα συνταγματικότητας, επιχειρούνται αλλαγές, ώστε να αποφευχθούν συνταγματικά προβλήματα.

Είπε ακόμα πως συζητήθηκε η μείωση των ενοικίων στο 20% αντί στο 25%, καθώς επίσης πρόσθεσε πως θα πρέπει να υπολογίζεται πιθανή μείωση στην οποία οι ιδιοκτήτες ακινήτων προχώρησαν από μόνοι τους ή και απέφυγαν να προχωρήσουν σε αυξήσεις που προνοούσαν τα συμβόλαια με τους ενοικιαστές τους.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο που τελικά ψηφιστεί η πρόταση και οι ιδιοκτήτες αρνηθούν να συμμορφωθούν, ο κ. Λαμάρης είπε πως θα νομιμοποιείται ο ενοικιαστής να καταβάλει το επόμενο ενοίκιο του με βάση τη μείωση που θα ψηφιστεί.

“Οι ιδιοκτήτες ακινήτων”, είπε, “είναι υποχρεωμένοι να προβούν σε μείωση των ενοικίων και εκεί που θα υπάρχει άρνηση θα νομιμοποιείται ο ενοικιαστής να υπολογίσει τη μείωση που θα ψηφίσει η Βουλή και θα καταβάλει το επόμενο ενοίκιο, που υπολογίζουμε να είναι του μήνα Ιούνιου, με βάση τη νέα πρόνοια της νομοθεσίας”.

Επίσης, είπε πως αν μέχρι και πριν ενάμιση χρόνο ένας ιδιοκτήτης και ένας ενοικιαστής συμφώνησαν σε μείωση του ενοικίου, το ποσοστό της μείωσης θα πρέπει να συνυπολογίζεται στην τελική μείωση που θα αποφασιστεί από τη Βουλή.

Επιπλέον, ανέφερε ότι τυχόν συμβατική πρόνοια για αύξηση του ενοικίου, η οποία λόγω της κρίσης δεν επιβλήθηκε από τον ιδιοκτήτη το 8% που δικαιούται κάθε πέντε χρόνια εάν σε συμφωνία δεν επιβλήθηκε να συνυπολογίζεται και αυτό.

Πρόσθεσε, ταυτόχρονα, ότι αν για μια περίοδο δύο μηνών κάποιος δεν τηρούσε τις υποχρεώσεις απέναντι στον ιδιοκτήτη του υποστατικού δεν θα μπορεί να τύχει της συγκεκριμένης πρόνοιας του νόμου, για μείωση του ενοικίου.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Αγγελος Βότσης έκανε λόγο για αναγκαιότητα οι πολιτικές δυνάμεις, να βοηθήσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

“Υπάρχουν συνταγματικά προβλήματα. Αυτό έχει επιβεβαιώσει και η Γενική Εισαγγελία και τα αρμόδια Υπουργεία. Προσπαθούμε με διάφορες αλλαγές που μπορούν να επέλθουν στο νομοσχέδιο να αποφύγουμε τυχόν συνταγματικά προβλήματα”, είπε.

Είπε πως αφού ενημερωθούν οι κοινοβουλευτικές ομάδες θα συνυπολογίσουν και τα συνταγματικά προβλήματα, αλλά και την ανάγκη αυτή της στιγμής να δοθεί μια βοήθεια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν τα συγκεκριμένα προβλήματα.
Εξέφρασε την ελπίδα να βρουν μια κοινή συνισταμένη, αλλά παράλληλα να μην συναντήσουν συνταγματικά προβλήματα.