Αναγκαία η αλλαγή στη νομοθεσία περί ασυμβίβαστου

Η Βουλή επιχειρεί τροποποιήσεις στη νομοθεσία περί ασυμβίβαστου σε σχέση με τους διορισμούς Διοικητικών Συμβουλίων στους Ημικρατικούς Οργανισμούς.

Συγκεκριμένα, ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής τέθηκε τροποποίηση, που συμφωνήθηκε κατά τη σύσκεψη Αρχηγών την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την οποία αίρεται η απαγόρευση για διορισμό σε άτομα που υποβάλλουν προσφορές σε οποιονδήποτε Ημικρατικό Οργανισμό.

Η Επιτροπή Θεσμών αποφάσισε όπως ζητήσει από την Κυβέρνηση να καταθέσει ένα γενικότερο νόμο, που να αφορά το ασυμβίβαστο, με κάλυψη όλων των ζητημάτων, αντικαθιστώντας τους σημερινούς αποσπασματικούς νόμους περί ασυμβίβαστου για διάφορους κρατικούς αξιωματούχους.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Δημήτρης Συλλούρης είπε ότι επιβεβαιώνεται η εκτίμηση τόσο της Επιτροπής, όσο και του ιδίου ότι ο νόμος για το ασυμβίβαστο είναι δύσκολο να εφαρμοστεί και δεν εξυπηρετεί την πρόθεση να υπάρχει ασυμβίβαστο, που να είναι αποτελεσματικό.

«Σίγουρα», είπε, «δεν εξυπηρετεί την πρόθεση να έχουμε ένα ασυμβίβαστο, το οποίο να είναι αποτελεσματικό, να μειώνει τη διαπλοκή, να επιφέρει τιμωρίες εκεί που χρειάζεται, αλλά και να είναι και εφαρμόσιμο. Προέκυψε φυσικά το ζήτημα, όχι μέσα από την προσέγγιση της Επιτροπής που έγινε, ότι χρειάζεται μια ολική αλλαγή του νόμου, για αντικατάσταση ή ένας νόμος, που να καλύπτει και άλλους νόμους, αλλά από το ζήτημα ότι κάποιοι διορισμοί που έγιναν στους ημικρατικούς οργανισμούς φέρεται να τους δημιουργείται πρόβλημα, λόγω ασυμβίβαστου, που κατά την άποψη κάποιου υπάρχει μια υπερβολή στο νόμο που πρέπει να βελτιωθεί».

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντρέας Κυπριανού είπε ότι το κόμμα του θεωρεί ότι ο υφιστάμενος νόμος πρέπει να αλλάξει, ώστε να εξυπηρετεί την διαφάνεια και να αποκλείει φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς.

Είπε πως σημερινός νόμος έχει πολλές ασάφειες και πάρα πολλά παραθυράκια, προσθέτοντας πως έχουν συμφωνήσει στην Επιτροπή Θεσμών ότι θα γίνει μια προσπάθεια εντός λογικού χρονικού διαστήματος να ετοιμαστεί είτε από την κυβέρνηση, είτε από εξωτερικούς συμβούλους μια νέα νομοθεσία, η οποία να συμπεριλαμβάνει όλα αυτά τα οποία πρέπει να συμπεριλαμβάνονται σε μια νέα νομοθεσία ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι τα κόμματα της συμπολίτευσης επιχειρούν εκ των υστέρων να άρουν παρατυπίες, που παρουσιάστηκαν στους διορισμούς των Συμβουλίων των Ημικρατικών.

«Στο γενικότερο ζήτημα του ασυμβίβαστου», είπε, «το ΑΚΕΛ θα το αντιμετωπίσει στα πλαίσια εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας, σημειώνοντας επίσης ότι το κόμμα ενέγραψε θέμα συζήτησης στην Επιτροπή Εσωτερικών».

Ο βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Φειδίας Σαρίκας είπε πως το κόμμα του συμφωνεί ότι ο νόμος περί ασυμβίβαστου χρειάζεται να εκσυγχρονιστεί, προσθέτοντας πως γι’ αυτό η Επιτροπή έχει συμφωνήσει σήμερα πως θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν είτε η κυβέρνηση, είτε οι υπηρεσίες της Βουλής, είτε με ανάθεση νομικών, να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατόν στον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας.

Ανέφερε πως τα μέλη της Επιτροπής συμφώνησαν ομόφωνα πως θα μπορούσε να γίνει άμεσα κάποια τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας, ούτως ώστε να μπορέσουν οι διορισμοί που έχουν γίνει σε κάποιους ΗΟ να μην αναδεικνύουν προβλήματα στα άτομα τα οποία έχουν διοριστεί, ωστόσο, πρόσθεσε πως κάποιοι έχουν διαφορετική άποψη και έτσι μέχρι την επόμενη Πέμπτη τα κόμματα πρέπει να ξεκαθαρίσουν κατά πόσον αυτό μπορεί και πρέπει να γίνει άμεσα ή αν θα περιμένουμε την εξ υπαρχής ψήφιση αυτής της νομοθεσίας.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης είπε πως «επιχειρείται μια βεβιασμένη, περιορισμένη, στοχευόμενη αλλαγή του νόμου περί του ασυμβίβαστου και μάλιστα άρον – άρον, για να εξυπηρετηθούν μερικοί αξιωματούχοι μέλη των ΔΣ Ημικρατικών Οργανισμών, οι οποίοι δεν γνώριζαν φαίνεται τη νομοθεσία εκείνη περί του ασυμβίβαστου και εκ των υστέρων δυσκολεύονται να εφαρμόσουν τη νομοθεσία».

«Αλίμονο αν κάθε φορά που δυσκολεύεται κάποιος αξιωματούχος να εφαρμόσει τη νομοθεσία θα πρέπει η Βουλή να τον διευκολύνει για να μην κάνει το καθήκον του. Προσωπικά θεωρώ ότι αυτό είναι απαράδεκτο. Η ανάγκη για τροποποίηση του ασυμβίβαστου υπάρχει, αλλά αυτή πρέπει να είναι ολοκληρωμένη και να έχει κατεύθυνση προς το αυστηρότερο. Αυτοί οι λίγοι και οι ελάχιστοι που με έστειλαν στη Βουλή δεν μου επιτρέπουν να κάνω τον υπηρέτη οποιωνδήποτε αξιωματούχων που δυσκολεύονται να εφαρμόσουν τη νομοθεσία», είπε.