Αναβολή πρότασης νόμου για αντιμισθία Δικαστών

Αναβολή, λόγω απουσίας του Γενικού Εισαγγελέα στο εξωτερικό, της συζήτησης πρότασης νόμου για την αντιμισθία Δικαστών αποφάσισε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, όπως δήλωσε ο Πρόεδρός της Σωτήρης Σαμψών, ο οποίος ανέφερε ακόμη ότι η θέση της Επιτροπής είναι ότι θα πρέπει να εξεταστούν οι περιπτώσεις όλων των αξιωματούχων, η αντιμισθία των οποίων προνοείται από το Σύνταγμα.

«Η συζήτηση ξεκίνησε μεν, αλλά μετά από παράκληση της Κυβέρνησης και της Γενικής Εισαγγελίας λόγω του γεγονότος ότι ο Γενικός Εισαγγελέας βρίσκεται στο εξωτερικό αυτή τη στιγμή, η συζήτηση του θέματος αναβλήθηκε επί της ουσίας και θα συνεχιστεί την επόμενη Τετάρτη», ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής.

Ακριβώς, πρόσθεσε, επειδή τίθενται και ζητήματα σε σχέση με την ανεξαρτησία των δικαστών και της δικαιοσύνης και σε σχέση με την απονομή της δικαιοσύνης κρίθηκε όπως το ζήτημα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Κληθείς να πει κατά πόσο θα παραστούν και Δικαστές του Ανωτάτου στην επόμενη συνεδρία «έχουν κληθεί από σήμερα, απλά δεν υπήρξε οποιαδήποτε παρουσία».

 

Ο κ. Σαμψών ανέφερε ακόμη ότι δεν είναι μόνο για τους δικαστές που προνοεί το Σύνταγμα αντιμισθίες, υπάρχουν και άλλοι αξιωματούχοι και ήταν η θέση της Επιτροπής ότι θα πρέπει να εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα μαζί.

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του για νομοσχέδιο που αφορά στο Πόθεν Έσχες, ο κ. Σαμψών ενημέρωσε ότι η Επιτροπή αποφάσισε όπως καλέσει ενώπιον της την επόμενη εβδομάδα τον Επίτροπο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Γιάννη Δανιηλίδη.

Όπως ανέφερε με επιστολή του προς την Επιτροπή ο κ. Δανιηλίδης θέτει σειρά ζητημάτων, απόψεων και προβληματισμών και κρίθηκε σκόπιμα ομόφωνα από την Επιτροπή την επόμενη Τετάρτη να κληθεί ο Επίτροπός και να συζητήσει μαζί του η Επιτροπή Νομικών σε σχέση με τη συνταγματική τροποποίηση για το Πόθεν Έσχες.

Εξάλλου, αναβολή πήρε το νομοσχέδιο που αφορά στο διορισμό Διοικητικών Συμβουλίων στους Ημικρατικούς, για το οποίο τα μέλη θα τοποθετηθούν την επόμενη εβδομάδα.

Παρά το γεγονός ότι συμπεριλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξης της Ολομέλειας αυτής της εβδομάδας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι έχει πληροφορηθεί ότι θα ζητηθεί αναβολή λόγω της απουσίας αρκετών μελών του Κοινοβουλίου στο εξωτερικό.

Το νομοσχέδιο δίνει στο Υπουργικό τη δυνατότητα εντός έξι μηνών από την ανάληψη των καθηκόντων του να διορίζει και να παύει Διοικητικά Συμβούλια.

Τέλος, όπως είπε ο κ. Σαμψών, η Επιτροπή ομόφωνα αποφάσισε να οδηγηθούν οι κανονισμοί που προνοούν για τις ηλεκτρονικές υπογραφές στην Ολομέλεια στις 11 Ιουλίου.