Αναβολή και στη ψηφοφορία για αποκοπές από 13ο μισθό

Η ολομέλεια της Βουλής ανέβαλε τα νομοθετήματα  για τις κλιμακωτές αποκοπές από τους 13ους μισθούς και συντάξεις, στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για να συζητηθούν με τον Κρατικό Προϋπολογισμό και την πρόταση νόμου για το ταμείο αλληλεγγύης.

Υπέρ ψήφισαν  42 βουλευτές και 3 εναντίον.

Εναντίον ψήφισαν οι Βουλευτές του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου, ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης και ο Βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Νίκος Κουτσού.

Οι προτάσεις νόμου κατατέθηκαν από το ΣΚ ΕΔΕΚ, που ζήτησε την ψήφιση τους σε νόμο σήμερα. Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης ανέφερε ότι η αναβολή αποτελεί ένα εύσχημο τρόπο να απορριφθούν οι προτάσεις νόμου.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος είπε πως η αναβολή προτείνεται ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή λύση, με τη θεσμοθέτηση του Ταμείου Αλληλεγγύης που θα προικοδοτηθεί από περικοπές στον Προϋπολογισμό. Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι και να περνούσαν σήμερα οι προτάσεις νόμου δεν μπορεί να μαζευτεί ούτε σεντ πριν το τέλος του χρόνου.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ακόμα ότι η ΕΔΕΚ δεν κατέθεσε τρόπο με τον οποίο θα υλοποιηθεί η αποκοπή από τον 13ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα και πρόσθεσε ότι πρέπει να συζητηθούν τα πρακτικά ζητήματα που αφορούν τη διάθεση του ποσού που θα συγκεντρωθεί.

Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης εξέφρασε την άποψη ότι εκείνοι που θέλουν να βοηθήσουν στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας εισηγούνται αναβολή επειδή εάν απορριφθούν σήμερα δεν θα μπορέσουν να τεθούν σε ψηφοφορία εκ νέου την ερχόμενη εβδομάδα. Ανέφερε επίσης ότι ο ίδιος βλέπει το δάσος, που είναι η θεσμοθετημένη στήριξη των ευάλωτων ομάδων από το Ταμείο Αλληλεγγύης και όχι το θάμνο, καθώς με βάση τη θέση της Γενικού Λογιστή, με την εφαρμογή των περικοπών που προτείνονται από την ΕΔΕΚ θα συλλεχθούν μόνο 780.000 ευρώ.

Ο κ. Περδίκης παρατήρησε πως όταν η εισήγηση τέθηκε από τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, η περικοπή είχε την έννοια της έκτακτης βοήθειας. Πρόσθεσε ότι «αν δεν ψηφιστεί σήμερα η πρωτοβουλία, που πατά στην άκρη της βιωσιμότητας, θα πεθάνει»..

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Θεμιστοκλέους, παρατήρησε ότι η καταστροφή της Κύπρου έγινε χθες και σήμερα ήρθαμε για να προσφέρουμε άμεση βοήθεια. Πρόσθεσε ότι η εισήγηση είναι να γίνει μια πιο μελετημένη προσπάθεια.

Ο Βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Νίκος Κουτσού παρατήρησε ότι «πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη και τα πραγματικά δεδομένα» και πρόσθεσε ότι «προσπαθούμε με ξένα κόλλυβα να μνημονεύσουμε τους δικούς μας πεθαμένους». Εξέφρασε την άποψη ότι η έκτακτη στήριξη προς τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού πρέπει να καλυφθεί με έξοδα από την Κυβέρνηση και με εισφορές από τα μη λειτουργικά έξοδα των κομμάτων για να δώσουν και το καλό παράδειγμα.

Η Αθηνά Κυριακίδου δικαιολογώντας την ψήφο της παρατήρησε ότι προσπαθούμε να πωλήσουμε αλληλεγγύη, που δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Πρόσθεσε ότι απορρίπτει την πρόταση για αναβολή επειδή «θα πρέπει να αποκαλυφθούμε». «Θα το στηρίξουμε ώστε να μην εφαρμοστεί και εκείνοι που πρότειναν τις περικοπές να αποκαλυφθούν», πρόσθεσε.

Ο κ. Νικολαϊδης εξέφρασε απογοήτευση για το γεγονός ότι η νομοθετική πρόταση αναβλήθηκε και είπε ότι «δημιουργήσαμε κάκιστο προηγούμενο για τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής».