“Ανάξια σχολιασμού” τα όσα είπε ο Π. Δημητριάδης

Ο  Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου και Μέλος του ΔΣ της ΚΤ, Νίκος Κωνσταντίνου, δήλωσε ότι θεωρεί τα “υπονοούμενα” του Διοικητή της Κεντρικής, Πανίκου Δημητριάδη, για τον επαναδιορισμό του, ανάξια σχολιασμού.

“Σε αντίθεση με την πρακτική του Διοικητή να τοποθετείται δημόσια για σημαντικά και απόρρητα θέματα της ΚΤΚ, όπως η εν λόγω έρευνα, η Επιτροπή Ελέγχου θα θέσει τη δημόσια τοποθέτηση του Διοικητή στο αρμόδιο σώμα που είναι το Διοικητικό Συμβούλιο”, δηλώνει με γραπτή του ανακοίνωση ο κ. Κωνσταντίνου, με αφορμή τη σημερινή δημόσια τοποθέτηση του Διοικητή σχετικά με την Έρευνα της Επιτροπής Ελέγχου για τη σχέση της εταιρείας Αλβάρεζ/ Μαρσάλ και της ΚΤΚ.

“Για αποκατάσταση της πλήρους αλήθειας και για την προστασία της αξιοπιστίας της Επιτροπής Ελέγχου αλλά και του ιδίου του θεσμού της ΚΤΚ, ως Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου, για την οποία αφήνει αιχμές ο κ. Δημητριάδης, αναφέρω”, συνεχίζει ο κ. Κωνσταντίνου, ότι “η Επιτροπή Ελέγχου έχει συσταθεί με βάση των περί Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου νόμων, άρθρο 60 Α και απαρτίζεται από τρία μέλη του Συμβουλίου, οριζόμενα από το Συμβούλιο τα οποία δεν έχουν εκτελεστική ιδιότητα και με αρμοδιότητα τον έλεγχο της εφαρμογής κώδικα εταιρικής διακυβέρνησης και την εποπτεία της διενέργειας εσωτερικού διαχειριστικού ελέγχου και την υποβολή σχετικής έκθεσης προς το Συμβούλιο για έγκριση”.

“Η Έρευνα της Επιτροπής Ελέγχου για τη σχέση της Αλβάρεζ και Μαρσάλ με την ΚΤΚ, σύμφωνα και με την γνώμη του εξωτερικού νομικού συμβούλου της ΚΤΚ, κ. Αλέκου Ευαγγέλου”, προσθέτει ο κ. Κωνσταντίνου, “έγινε με βάση των περί Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου νόμων και είναι καθόλα νόμιμη, τα ευρήματα της οποίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας για την επαρκή άσκηση των καθηκόντων και αρμοδιοτήτων του στην εποπτεία της διαχείρισης της Τράπεζας και στο καθορισμό και εφαρμογή πολιτικής της Τράπεζας”.