Ανάμεσα σε τρόικα,βουλή και κάλπη η κυβέρνηση

Οι εξελίξεις πιθανόν να είναι ραγδαίες αν η τρόικα ζητήσει πράγματα που δεν αντέχει η κυβέρνηση να τα περάσει από τη Βουλή. Το Μέγαρο Μαξίμου αναμένει με ιδιαίτερη αγωνία τα μηνύματα από τις απαιτήσεις της τρόικας όσον αφορά τα προαπαιτούμενα.

Πολύ περισσότερο καθώς ενόψει εκλογών οι βουλευτές της πλειοψηφίας δεν φέρονται διατεθειμένοι να ψηφίσουν την πολιτική τους καταδίκη, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει οι αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων.

Είναι δε χαρακτηριστικές του κλίματος που επικρατεί οι απόψεις στελεχών των κομμάτων της συγκυβέρνησης, σύμφωνα με τις οποίες αν η τρόικα επιμείνει σε μέτρα που δεν περνούν από τους βουλευτές, να είναι και η ίδια η κυβέρνηση που θα σκεφθεί να μην τα κάνει αποδεκτά. Επιπλέον η κυβέρνηση χρειάζεται και μια προσυμφωνία για το χρέος, προκειμένου να θέσει το δίλημμα στους βουλευτές να ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και στο εκλογικό σώμα αν τον Φεβρουάριο προκύψουν πρόωρες κάλπες.

Με περίσκεψη, άλλωστε, αντιμετωπίζεται και η χθεσινή δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη πως η κυβέρνηση δεν διαθέτει τους 180 βουλευτές για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ μέσω του realfm 97,8 ο Φώτης Κουβέλης ξεκαθάρισε πως δεν θα ψηφίσει υπέρ της εκλογής Προέδρου.

Η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει και τον ίδιο της τον εαυτό, όπως προκύπτει από τους διαγκωνισμούς υπουργών, αλλά και τις κόντρες που εξελίσσονται, όπως αυτή μεταξύ του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη και του ΠΑΣΟΚ, καθώς δείχνουν μεταξύ άλλων την έλλειψη συντονισμού και τις προσωπικές στρατηγικές.

Οι δηλώσεις του Γ. Βλάχου

Αίσθηση, πάντως, προκάλεσαν χθες οι δηλώσεις του Γ. Βλάχου στο ραδιόφωνο του Alpha, ο οποίος άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό. «Δεν μου άρεσε που είπε ότι μαλώνουν οι υπουργοί. Δική του δεν είναι η ευθύνη να τους επαναφέρει στην τάξη; Αφού αυτός τους όρισε. Ο πρωθυπουργός είναι ο υπεύθυνος να επαναφέρει πρόσωπα και πολιτικές στην τάξη» είπε ο βουλευτής της ΝΔ και τόνισε: «Χρειάζεται αλλαγή πολιτικής. Το κυρίαρχο δεν είναι να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά αν είναι η ΝΔ έστω και με μια ψήφο μπροστά στις εκλογές, όπως λέει και ο Κώστας Καραμανλής. Αν είναι δεύτερο κόμμα, μακράν από το πρώτο, τι να της κάνω τις ευθύνες; Δεν θα υπάρχει ταμείο να εξοφληθούν»!